Z čeho ušít capáčky pro miminko? - Šibabi.cz

Z čeho ušít capáčky pro miminko?

Z čeho ušít capáčky pro miminko?

Moje milé maminky a babičky. Přichází podzim. Brzy bude zima a vás napadá, z čeho ušít miminku, které doteď bylo bosky jak doma tak na zahradě, něco na nožičky. 

Jasně, spousta z vás dá boty. Ale o tom tento článek není. Ten je o tom, z čeho ušít capáčky do chladnějšího počasí, na pískoviště, do kočárku, do krosny nebo na běžné dovádění doma na dečce.

Bavme se o miminkách. O capáčcích pro malé miminka, batolata a nechodce.

Základem je střih 

Než se vrhnete na prozkoumávání možností, je potřeba mrknout nejprve na střih na capáčky. Ten najdete u mě na e-shopu, v kategorii "Střihy pro miminka" s názvem Capáčky Mimi.

Střih si stáhnete v PDF formátu do počítače, tabletu nebo mobilu a doma na domácí tiskárně vytisknete. Slepíte a můžete se připravit na výběr látek.

Bavlněný úplet

Capáčky Mimi pro miminko se šijí ze dvou vrstev. Vnější a vnitřní. Pojďme nejprve poznat tu vnější.

Pokud použijete bavlněný úplet, není to špatná volba. Bude hodně pružný, nebude miminku tísnit nožičku a střih nebudete muset nijak upravit.

Úplety, jsou ale taky dost neposlušné. Tím, jak hodně pruží, mohou při šití přidělat pár vrásek.

Hodně se budou natahovat a deformovat. Proto doporučuji šít po vnitřní podšívce a ne po úpletové straně a co nejvíce si špendlit. Případně podlepit.

 

Capáčky z úpletu a flísu

 

Teplákovina

Další oblíbený materiál je teplákovina. Teplákovinu můžete použít jak nepočesanou (smyčky na rubové straně) tak počesanou (fleecová vrstva na zadní straně). Teplákovina je pevnější a lépe a snadněji se šije. Také lépe drží konečný tvar. Lepší je v tomto právě ta počesaná, která je o něco silnější.

Rozhoduje samozřejmě gramáž. Čím vyšší, tím lepší a pevnější výsledek získáte.

U šití je teplákovina mnohem klidnější a lépe se s ní pracuje. Nehrne se, ale stále pozor a sešívat jen po podšívce.

Capáčky z teplákoviny a flísu

 

Žebrovaný úplet

Další z materiálů, který vypadá moc hezky na capáčcích pro miminko je, žebrovaný úplet. 

Žebrovaný úplet má X verzí a X variant gramáže. Ty, které mají gramáž nižší okolo 210 nebo 230 g jsou skvělé na odívání, ale ne tak dobré pro samotné šití capáčků. Chovají se hůř než klasický úplet. Hodně, ale opravdu hodně se natahují a pro šití oblin a zákrutů je lepší je podžehlit vlizelínem. Jedině tak dosáhnete toho, že se vám to nebude kroutit a pod jehlou utíkat a natahovat se.

Po podžehlení vlizelínem ale poté ztrácí trošku svoji elasticitu a musíte ten vlizelín po dokončení v rukou trochu "rozvolnit".

Capáčky z žebrovaného úpletu a flísu

 

Waflový úplet

Waflový úplet ze 100% bavlny je další z oblíbených materiálů, Vypadá moc hezky a rozhodně neuděláte s tímto materiálem chybu. Jak se wafle šijí?

Capáčky z wafle pruží opravdu hodně a to i když samotná wafle pružná příliš není. Při šití má tendenci se hodně natahovat a vlnit. Doporučuji opět snížit přítlak patky a pokud to je "moc" tak trochu podžehlit vlizelínem. Jinak se z ní šije dobře. Pozor na větší třepení a rozhodně nešít příliš po okrajích. 

Capáčky z waflového úpletu a flísu

 

Svetrovina Big

Capáčky ze svetroviny vypadají skvěle. Na fotce vidíte capky ze svetroviny Maxi v chladně zeleném odstínu - látku najdete na www.suchedupky.cz

Z této svetroviny se šije náročně. Jinak se to popsat nedá. Pokud budete šít prvně asi by to nebyla moje první volba. Svetrovina se hodně natahuje a to myslím opravdu hodně. Nutnost je ji podžehlit. Při samotném šití se nebojte krotit ji lehkým požehlením. I to pomůže, srovnat ji. Rozhodně nešít do okrajů a nechat si minimálně 1 cm na šev. Tím pádem stříhejte o něco větší díly. 

Proč takhle přidávat? Svetrovina má hodně třepivý okraj a nechcete, aby se vám někde kousek pletení uvolnil a zkazil celý výrobek.

Capáčky ze svetroviny a flísu

látka - svetrovina MAXI - www.suchedupky.cz

 

Co dát do podšívky?

U podšívky máte několik možností. Flís - tedy Polar nežmolkující fleec, je nejlepší volba. Ať už kvůli hřejivosti tak kvůli odvodu horka od nožiček. Fleec je univerzální materiál. Dobře drží tvar a vypadá příjemně a hezky i po x praních. U větších velikostí, ale tvar neudrží. Což není na škodu. Capáčky jsou primárně na nošení ne na focení:-)

Druhou variantou je teplý beránek. Takové capáčky budou hodně teplé a zahřejí i ty nejvíc studené nožičky. Beránek bych doporučila v kombinaci s teplákovinou, která jej trochu udrží ve správném tvaru. Beránky koupíte opět v několika kvalitách. Polyesterové, ale i bavlněné. Bavlněné neudrží dlouho huňatý tvar a slehnou. Polyesterový beránek tvar udrží. Beránek je, ale dost šílený na stříhání a na šití je to vyloženě o nervy. I zkušené švadlenky dají za pravdu. Chlupy všude... I v puse.

V tomto případě se nemusíte bát umělých vláken. Pracují pro vás. Umělá vlákna více hřejí a často lépe odvádí horkost a nejsou hned durch.

Dovnitř můžete vyzkoušet i alpenfleec. Ale opět, je spíše na podzim a neudrží moc tepla. Chloupek rychle slehne.

Na co nezapomenout před šitím?

Pokud šiju bavlnu a polyester k sobě, bavlnu vysrážím. Nemusíte ji nutně hned prát. Můžete ji vysrážet žehličkou pod správnou teplotou, na které se látka žehlí. Mě se tohle suché srážení osvědčilo nejvíce. Málo práce a velký efekt. Nikdy se mi pak nic takto vysrážené už dál nesrazilo.

U materiálů jako je svetrovina nebo jiné další "zábavné" látky, nejprve udělejte Wash test. Sešijte si kousek flísu a vybrané k sobě a šup s tím do pračky. Když to bude po vytažní ohavné, dost pravděpodobně tak budou vypadat i capáčky...

 

Ať se vám krásně šije, příště zkusím další materiály.

Helena Lachowiczová

 

konstruktérka, švadlena, designérka

Dobrý den, jmenuji se Helena Lachowiczová a jsem konstruktérka střihů, designérka, podnikatelka a lektorka šití v mýh kurzechVytvořila jsem pro Tebe kurz šití na míru, kde tě provedu základy šití a společně se mnou si ušiješ krásné kousky a ani si nevšimneš, že se vlastně za tu dobu naučíš šít. Věřím, že k šití člověk nepotřebuje školu, ale pouze sebe, čas a chuť začít.

 

 

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.