Jak šít zimní softshell - Šibabi.cz

Jak šít zimní softshell

1 komentář

Jak šít zimní softshell?

Venku už to není nic moc a tak je tu na pořadě dne ušít dětem kalhoty bundy a nebo overaly ze softshellu. A jelikož je podzim a dny už asi nebudou úplně krásné a teplé, tak doporučuji rovnou ušít kalhoty ze zimního softshellu s fleecem.

Jak se šije ze softshellu? Jaké jehly, nitě jsou potřeba? A na jakém stroji a jakými stehy vůbec softshell šít? Mrkněte se se mnou na moje osobní zkušenosti s tímto materiálem. Osobně mám ušito několikero bund i kalhot pro každou z mých cácorek. Kalhoty šiju vlastně téměř každý rok nové, protože děti mi rostou, ale ty mladší spolehlivě kalhoty dědí po starších a nikdy se mi nestalo, že bych je opravovala nebo byly zničené. Soft je opravdu držák. 

Každý rok také šiju bundy a to buď klasické s fleecem a nebo ty silnější s beránkem (na soft s beránkem se podíváme v jiném blogu, je trochu specifický)

Co je to ten zimní softshell?

Sofsthell je látka, která je kompletně celá z polyesteru. To znamená, že přírodní vlákna neviděla ani z vlaku. Proč bychom, ale měli chtít, z takové "látky" šít, že jo? Není lépe dětem přeci jen v bavlně? Přeci je nezabalíme do igelitu! Jenže tohle se fakt hodí zrovna pokud razíte ven za každého počasí. 

No, zkuste ušít kalhoty do ošklivého počasí z bavlny a pak mi dáte za pravdu, že to asi lepší nebude. Softshell je technická a užitková látka s membránou. Membrána funguje tak, že dovnitř nic nepustí a ven naopak pouští páru a horko. Dítě se tolik nepotí. Ale zase za předpokladu, že softshell obléká v teplotách, pro který je dělaný (u zimního softu to jsou teploty okolo 10, až třeba -5 stupňů).

Zimní softshell je látka, která má na povrchu strukturu spíše jako velmi hladký úplet. Pak je membrána a pak je na rubu fleece. Fleece je měkký polyesterový beránek. Nejspíš znáte ze šití mikin, rukavic, čepic.

Zimní softshell pak dělíme ještě podle toho, jaké má parametry. Tedy hodnotíme paropropustnost a voděodolnost. Softshell není žádný igelit a tak může vodu propouštět. A taky to samozřejmě udělá, pokud se dítě zráchá v kaluži.

Zimní softshell koupíte zde:

Suchedupky.cz - zimní soft 10.000 VO (voděodolnost) a 3000 PP (paropropustnost)

Vecicky.sk -  zimní soft 10.000 VO (voděodolnost) a 3000 PP (paropropustnost)

Takoy.cz - stejné hodnoty jako předchozí dva

Latkyagalanterie.cz - zde mají 18.000 VO na 12.000 PP

 

Jak vyberu nejlepší softshell?

Tady je to trochu složitější, protože neexistuje nejlepší řešení pro všechny. Co bude pro jednoho super a k nezaplacení bude pro druhého spíš drahé a nepotřebné.

Tak jak se v tom vyznat, když jsem lajk a chci prostě jen funkční kalhoty pro svoje dítě, že jo?

 Sleduj cenu a parametry. Pokud má softshell parametry voděodolnosti a paropropustnosti vysoké (co je ale zase vysoké, že jo - zde to chce porovnat jednotlivé softshelly od jednotlivých prodejců), tak to znamená, že dítě v něm bude moci strávit delší čas venku ale bude se moci například v pohodě přepravit i tramvají aniž by se muselo hned svlékat. Softshell totiž musí nějak dostat horko a páru ven a čím vyšší číslo paropropustnosti má, tím je v tomto lepší kámoš.

Když je číslo naopak nízké, znamená to, že takový soft bude okej jen fakt na ven a do nízkých teplot. Je to jasnější? Softshell s nižšími parametry nedokáže tak dobře reflektovat tělesné pocity a potřeby a dítě se po nastoupení do šaliny ohromně opotí.

Nicméně vyšší parametry, rovná se dražší soft. Někdo to třeba až tak nevyužije. Proto říkám, že není nutný za každou cenu kupovat ten nej.

 

Jakou jehlou šít softshell?

Softshell a kor ten zimní, je hutná a mnohdy i tuhá látka. Někdy je ale zase hodně elastická. Zde záleží na výrobci dané látky. Přesto neuděláte chybu, když se vybavíte jehlami od 70 do 90 síly. A určitě nemusíte sahat po Stretch nebo Jersey jehlách. Dobré budou univerzálky s poloostrou špičkou. Zde není nutné dávat pozor na utečená očka. Soft se nerozjede. Naopak chceme, aby stroj co nejlépe šil a tam potřebujeme odolné jehly, které se nerozvibrují a neprasknou pod náporem silného materiálu. 

Ale neuděláte chybu ani s těmi Jersey jehlami. Nicméně, nemusí vám dobře provazovat. Zkuste více typů - Jersey a nebo Univerzálky. A pak sáhněte po té, která vám šije nejlépe. 

Jaký stroj na šití softshellu?

Můžete jej šít na klasickém rovném stehu. Není třeba speciální patka, ani jiné speciální nastavení. Samotný šev pak můžete zapravit (nebo jak se říká začistit) na overlocku. Overlock vám v jednom kroku softshell seřízne a obnitkuje na hraně softshellu. Tento způsob je v domácích podmínkách naprosto nejpoužívanější.

Ano. Jsou tací, kteří vás budou od tohoto způsobu šití odrazovat. Na diskuzích vás pomalu sežerou za to, že se pochlubíte ušitým kouskem a ten je začištěný na overlocku. A proč vlastně? 

Tvrdí se, že softshell se NESMÍ šít na overlocku, protože overlock ničí. 

Mohu tedy šít softshell na overlocku?

Ano, rozhodně. 

A ano. Softshell je silný materiál, je těžké ho šít, ale to i dvě vrstvy fleecu, nebo silné teplákoviny nebo dokonce jeansovinu. Často je horší pro stroje šití minky nebo několik vrstev silné bavlny. Síla materiálu není rozhodně něco, kvůli čemu bychom doma neměli ten softshell zapravovat. Kdybychom to brali opravdu do důsledků, tak nemůžete na stoji šít nic, kromě lehkých úpletovin. A k tomu si domů, nikdo z nás, stroj přeci nepořizuje. Dobré je vědět, že softshell dává zabrat hlavně noži, který po dlouhodobém šití softu budete muset měnit častěji. Také je namáhaný motor. Není to ale tak, že byste si snad stroj na softu uvařili. To ne. 

 Je to stejné, jakoby vám dealer u nového auta řekl: "Tak a teď s ním jezděte jen po rovných silnicích. Ale skutečně rovných a hladkých. Protože na výmolech už se auto hodně opotřebovává, něco se někde může vyklepat. Na toto to není stavěné." 

 My to samozřejmě víme. Ale stejně s autem musíme jezdit tam a tam a nemůžeme si koupit Offroad jen proto, že tenhle je na takové cesty lepší. Musíme se taky dívat na finance. 

 Nicméně pokud chcete být naprosto z obliga, dodržujte pokyny výrobce a pokud myslíte, že to je pro vás okej, na overlocku soft nešijte a raději se tomu vyhněte. Pokyny výrobce samosebou já nerozporuji. Jen říkám, co je normální praxe a jak to funguje.

Jakými stehy šít zimní softshell?

Pojďme tedy k samotnému šití. Máte rozhodně několik možností. Záleží na tom, jaký stroj máte, jaké možnosti šití tedy můžete využít. A taky vám povím, proč  je ta která možnost lepší.

Rovným stehem

Pokud nemáte overlock na začištění švů uvnitř, doporučuji šít na klasickém stroji s rovným stehem. Zde není třeba vybírat elastické stehy. Stačí klasický rovný steh. Důležitá je šířka stehu. 

Tu nastavíte regulací šířky stehu (obyčejně ji mají všechny stroje té nižší cenové kategorie a všechny dražší v základní výbavě).

Nastavíte si délku 2 nebo 3. 4 nebo 5 už bude příliš dlouhé a soft se vám bude od sebe rozšklebovat. Ideální je kratší steh, aby byl hezky svázaný.

Já v takovém případě už nězačišťuji okraje švu ničím. Ty jsou pěkně měkké a poddajné. Neškrábou. A tím, že bych je vzala třeba cikcakem, tak bych z nich ty škrábavé švy udělala.

Rovým stehem s rozšíváním

Další možností je ušít celý výrobek na rovném stehu, potom ideálně švy zkrátit nůžkami a použít techniku rozšívání švů z lícu. Díky tomu dosáhnete jistého uzavření švu proti vlhkosti a navíc ho sploštíte.

Z rubu bude pak dvojitě prošitý. Z lícu jen jednou.

Rovným stehem a overlockem

Pokud máte doma overlock, tak je to pak jasné. Sešijete díl na overlocku a následně ho ještě prošijete těsně před overlockovým šitím rovným stehem. Opět co nejkratší steh.

Rovným stehem pak doporučuji třeba u kalhot nebo i u bundy šev rozešít z lícové strany, aby si šev lehnul a nebyl nepříjemný pro dítě.

Obnitkovat dílce na overlocku a poté sešít

Tahle metoda je taková pro mě ne úplně dobře použitelná, ale někdo si ji třeba chválí. Spočívá v tom, že nejprve všechny díly před sešitím začistíte na overlocku. Poté teprve sešíváte už jednotlivé díly na rovném stehu.

Tohle je výhodné třeba u letních softshellů ale u zimních to nerada vidím. Technika má totiž jednu zásadní chybu. Šev drží jen právě jeden šev a když je roztáhnete od sebe a třeba ještě rozešijete do boku, tak to nedělá dobrotu,

Obnitkovat dílce, sešít, prošít společně s šikmým proužkem

Tahle metoda jistým způsobem eliminuje problém s roztahováním švů, který zmiňuji výše. Díky šikmému poružku schováte rozdělený šev, do jisté míry ho zpevníte, aby se neroztahoval víc, než je nutné a tím taky pomůžete právě nepropustnosti švů. I když ne nijak zásadně. 

Osobně bych tohle využila jen v případě, že můj overlock nezvládne více vrstev softshellu a chci mít hezký vnitřek bundy. Na kalhoty a nebo overaly bych to nepoužila.

Na bundách jsou vnitřní švy viditelné a tak právě takového skrytí švů můžete udělat i pomocí pěkných veselých šikmých proužků a dodat bundě pěkný vzhled i uvnitř.

 

Kde sehnat šikmé proužky?

Suchedupky.cz - kategorie s proužky

Stoklasa - kategorie s proužky

Bubulakovo - kategorie s proužky

 

Můžu nějak pomoct s nepromokavostí softshellu?

Těžko. V domácích podmínkách tohle jen tak neuděláte. Problém je narušení menbrány. Tu narušíte vždy, pokud kousek šijete. Je tedy jasné, že naprosto funkční kousek, kdy do něj skutečně nepoteče, to nebude. 

Ono vám do kalhot opravdu ale nepoteče. Spíše dříve provlhnou, dříve prosákne voda, pokud bude díte prolézat mokrou trávou. To se děje okolo švů a šití a postupně pak po celé látce.

Zabránit se tomu nedá. Jedině byste si celý výrobek a všechny švy podlepovala v domácích podmínkách bariérou proti vlhkosti a to není úplně snadné. Sama jsem to kdysi zjištovala, jak bych to mohla doma zvládnout a není to úplně nic jednoduchého ani pro velké šicí dílny. Technologie jdou dopředu a tohle často nenajdete ani u doma (jakože v ČR) vyráběných produktů.

Osobně by se tedy zaměřila na to, aby byl softshell co nejvíce funkční. Zaměřila bych se na dobré vrstvení oblečení. Tzn. Do spodu nějaké merino punčochy nebo legíny a tričko. Nahoru softky s fleecem. Pokud jdete fakt do teplot -5 až -10. Pak už bych doporučila spíše oteplovačky s nějakou další výhřevnou vrstvou.

Co ušít ze softshellu?

- Softshellové kalhoty - zde jde použít střih TAMPA

- Softshellová bunda, parka

- Softshellový overal pro miminka

- Softshellové rukavice (zde ale pozor na propustnost, dobrý jsou ne na sníh ale jen na oteplení)

 

1 komentář

Adéla Havlíčková
Adéla Havlíčková

Dobrý den, existují pásky na domácí podžehlení švů, které by měly zajistit trochu vyšší voděodolnost u švů. Jde mi především o ramena a více namáhaná místa za deště. Máte s těmito pásky zkušenost? Děkuji za reakci.

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.