Jak šít mušelín? - Šibabi.cz

Jak šít mušelín?

V dnešním článku vám představím látku mušelín a techniky, jak mušelín šít, jak si poradit se zakončení krajů mušelínu a jak zabránit vytřepení švů při sešívání. Mušelín je velmi příjemná látka a neprávem se jí často švadlenky obávají. Na sociálních sítích v diskuzích kolují ne úplně správné informace, které se týkají sešívání látky a tím pak vzniknou i zbytečné obavy. Pojďme si je tedy ty mýty a nepravdy vyvrátit a zjistěte, jak snadné je šít s touto látkou.

 

mušelínové šaty Romance

Začneme základem, co je mušelín?

Mušelín je čistě bavlněná látka bez příměsí elastanu. Nepruží. Často se označuje jako Dvojitá gázovina, ale to není tak úplně přesné označení. Mušelín má totiž mnoho podob. Může být ve dvojité vazbě, právě jako ta Dvojitá gázovina, ale prodává se i trojitá vazba - Trojitá gázovina, dále Stretchový mušelín, to je vlastně dvojitá gázovina prošívaná velmi tenkou gumičkou, takže je už předem mírně "nažabičkovaná" a díky tomu pruží. 

Strečový mušelín  

Pak tu máme mušelíny vyšívané, mušelíny bambusové, které často ztrácejí svůj mačkaný vzhled a podobají se spíše madeirám. Ale přesto jsou to stále mušelíny.

Poslední kategorií je čistá Plenkovina. Která skutečně nese název "Dvojitá gázovina" a dokážete si ji identifikovat opravdu snadno. Z této gázoviny se vyrábějí pleny pro miminka a tetra pleny. To jsou takové ty měkké čtverce, co naše maminky musely vyvářet a my je nosit, když nebylo na jednorázovky.

Mušelín je vždy tkanina.

Má pravidelnou mřížkovou vazbu a je velmi vzdušně a volně tkaná. Díky tomu je neskutečně prodyšná a skoro ji na sobě necítíte. Oproti klasické bavlně, je díky této volné vazbě, také velmi přizpůsobivá a dokážete ji lehce tvarovat bez nutnosti záševků. To je ale často i mušelínu velký kámen úrazu. Volnost je totiž při tahu do 45 % a pokud nešijete jen čtverce, což nešijete, je nutné tyhle hady nějak zkrotit. 

 

Co se šije z mušelínu?

Mušelínu se rozhodně nebojte. Je to perfektní materiál na teplé jaro, horké léto a teplejší podzim. Z mušelínu si ušijete pro sebe šaty, halenky, kardigany, velké šátky, sukně, kalhoty, kraťasy.

Prakticky vše, na co si vzpomenete, je z mušelínu realizovatelné. Pro děti je seznam naprosto totožný. Navíc přidáme pyžama, plenky, ošušky, ponča, rompery a rozkošné doplňky. 

 Střih na dětské mušelínové šaty ChloeDětské pončo z mušelínu - střih v PDF ihned ke stažení  

 Střih Chloe pro mušelíny                         Střih na pončo k vodě 

 

 Jak šít mušelín?

Co je mušelín a co si z něj vlastně můžete ušít, už víte. Ale teď základní otázka. Jak jej šít? První seznámení s touto látkou pro vás může být zábavné. Koukáte na ni. Látka je hrozně pomačkaná a taková jakoby se stále natahující do různých směrů. Oproti "zkroceným" a celkem nudným úpletům je tento typ látky taková zábavná divočina. 

Pomačkání je následkem toho, že látka je na velkých rolích namotávána v poměrně volné vazbě a díky tomu se fest mačká. U mušelínu to ale není na škodu. Je to vlastně její průvodní zjev. Ona se vám totiž zmačká znovu jakmile ji vyperete. Má smysl s tím mačkáním bojovat? Nemá. Je to typický zjev mušelínu a tak je nejlepší to využít ve svůj prospěch a počítat s tím při šití.

S čím naopak má smysl bojovat, je ono natahování do všech směrů. Mušelín se hodně natahuje v různých úhlech než v 90 %. Jakmile střihnete něco šikmo, hned se to vytáhne. A proto je důležité si říct pravidla stříhání a šití mušelínu. Právě proto, abyste si nestřihla tričko a výstřih nebyl velký tak, že tam i kráva strčí celou hlavu i s rohy.

Pravidla stříhání mušelínu:

  1. před stříháním vyžehlit
  2. ostré nůžky, které netahají za vlákna, ne kolečko na řezání, to tahá vlákna
  3. rovné linie před stříháním rozžehlit a zkusit, zde jsou bez pružnosti
  4. pokud budou pružit, je nutné přepolohovat látku
  5. průkrčníky, které šijete podle střihů na elastické materiály musíte zvětšit 
  6. do průkrčníků se nešijí náplety, mají tendence se vytřepit a deformovat látku
  7. průkrčníky musíte buď opatřit zapínáním, nebo stahovat gumičkou
  8. průkrčníky, hlavice rukávů, šikmo střižené části střihu je dobré podlepit a stabilizovat
  9. podlepujte buď vlizelínem nebo podlepovací stabilizační páskou
  10. nemusíte podlepit celý díl, stačí jen šikmě střižené části
  11. podlepení tyhle šikmosti zpevní a už je nenechá se vytáhnout
  12. tohle musíte udělat před šitím, jinak si ty šikminy vytaháte

Pravidla šití mušelínu:

  1. švové přídavky na jednojehlovém stroji šijte širší - okolo 1 cm
  2. používejte vždy jehly vhodné na klasickou bavlnu - jehly standard s mírně kulatou špičkou
  3. před šitím si dobře špendlete
  4. za šikmé strany netahejte ať se ještě více nenatahují
  5. pokud látku řasíte na stroji, nejprve si okraj řaseného kousku zajistěte overlockem, to proto, aby se vám řasící nit nevytrhla a neprojela vazbou
  6. je nutné zajistit okraje tak, aby se nevytřepily

Baby seam v akci a  Mušelín - jak šít Mušelín? 

 Jak se mušelín zakončuje? 

 Tak. Pravidla jsou pravidla. Praxe je praxe. Důležité je vědět, co a jak a nakonec se jednoduše přizpůsobit danému projektu. Další operací, kterou budete řešit na projektech z mušelínu, je zakončení lemů. Trička rukávy, délky triček, šaty, sukně.

Nejčastějším způsobem zakončení je tzv Baby seam. Je to pěkný jednoduchý šev, který jednoduše vytvoříte s použitím jakéhokoliv stroje. Jeho přednost je právě v dokonalém ukrytí třepícího se okraje látky směrem dovnitř švu.

Jak šít Baby seam?

Okraje mušelínu si dobře zastřihněte. Aby byl okraj rovný a vytahoval se co nejméně. Pokud se bude vytahovat, je to známka špatně ustřiženého kousku, ale pokud už to tak je, tak je potřeba se s tím poprat. 

  • Okraj látky přehněte cca 0,5 cm dovnitř tak, aby jste roztřepený konec zahnuly dovnitř. Doporučuji špendlit opravud hodně a dobře. Jakmile máte hotovo a roztřepený okraj zahnutý, prošijete jej na okraji lemu. Co nejvíce k okraji samotnému.
  • Po prošití okraje přebytečnou látku zastřihněte tak blízko stehu, jak to jen jde.
  • Znovu zahněte. Opět 0,5 cm nebo i více a našpendlete.
  • Tentokrát prošíváte ve stopě prvního prošití, tedy na opačném okraji lemu.

Jak šít okraje u mušelínové látky

Krok 1: první prošití
Krok 2: druhé prošití

Jak lemovat mušelín?

Druhá možnost, zakončení délek mušelínových kousků, je lemovat proužkem. Proužek stříhám 3 až 4 cm široký. Nestříhám jej jako šikmý proužek. Vždy rovně a co nejvíc nahladko. Proužek si musíte předpřipravit pomocí žehličky a složit si jej už dopředu na třetiny.
Poté do proužku vkládáte rovnoměrně okraj látky, přišpendlete a takto pokračujte po celém obvodu lemovaného okraje.
Lemuji nejradši výstřihy, rukávy. U sukní to nevypadá příliš hezky. Tak se osvědčuje Baby seam. U lemování je důležité pamatovat si, že proužek nesmíte stříhat šikmo. Pak se proužek hodně vytáhne a zdeformuje. Už s ním nic neuděláte.
Zakončení mušelínu - lemováním
Lemovaný okraj mušelínu

 

Jakou jehlou šít mušelín?

Mušelín je klasická bavlna. Vazba je ale volnější, než mají jiné bavlněné pevné látky. Přesto je úplně v pohodě, když si vezmete na šití jehlu s označením Standard. Já osobně používám nejvíce jehly Schmetz.

Takové jehly jsou na mušelín vhodné. Šíři jehly pak vyberete podle toho, jak silné vrstvy budete prošívat. Pokud jen dvě jěmné a měkké vrstvy, obyčejně si vystačíte s 70 - 75 jehlou. Silnější vrstvy, které například obsahují vlizelín nebo prošev, budete potřebovat pak šíři 80.

Obecně, čím silnější materiál, který šijete, tím silnější jehla je potřeba.

Jehla standard pak dokáže zajistit pěkně vypadající steh i pokud máte takhle hodně živý mušelín.

Jak začistit švy u mušelínu?

Pro šití mušelínu můžete použít multifunkční stroj s rovným stehem a na začištění vybrat některý z falešných overlockových stehů. Tohle ale nevypadá příliš hezky. Proto doporučuji použít tam, kde to jde, francouzský šev, který ošklivé švy schová dovnitř a na venek bude vidět jen krásný hladký šev.

Metoda šití francouzského švu je ale dost zdlouhavá. Nicméně šití taky není o spěchání.

Další možností je zakončit si švy na obou stranách látky overlockovým stehem a pak sešívat jednojehlou. Nicméně i to je dost zdlouhavé.

Na sešívání vnitřních švů můžete proto použít běžný obnitkovací stroj čtyřnitný - overlock - a nejvíce namáhané místa ještě zpevnit buď vlizelínem nebo prošít ještě jistícím švem.

Z praxe ale vím, že to nebývá nutné. Jen si hlídejte okraj u overlocku a spíše ořezávejte, než aby vám pak někde vyjel šev a látka se vytřepila.

Je nutné mít pětinitný overlock? 

Ne, není to nutné. Dokonce i zajišťovací steh se používá přednostně tam, kde se sešívá jen trojnitkou nebo dvounitkou. Pak je ten šev zapotřebí. Ale jinak není. A šití pětinitkou je nesmysl.

 

Jaké střihy můžete z mé nabídky šít z mušelínu?

Pončo pro děti k vodě Maro

Šaty pro slečny a děti Chloe

Tričko Julio

 

Kde koupit mušelín?

 

 

Líbí se ti moje články? Máš vlastní zkušennost? Nech mi zde komentář 
Autor: Helena Lachowiczová
konstruktérka, návrhářka a profesionální švadlena

 

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.