Jak vytvořit vlastní látku? - Šibabi.cz

Jak vytvořit vlastní látku?

Vlastní látka je sen každé z nás, které rády šijeme a samozřejmě i rády koukáme na látky a vybíráme motivy a vzory. Motivů je na trhu celá řada. Ale ne vždy to může vyhovovat právě našemu vkusu a pokud umíte kreslit nebo víte o motivech, které by na látce byly pěkné a máte soubory k tisku, není problém si dnes nechat vytisknout látku, klidně už od jednoho metru.

I já jsem před několika lety zatoužila mít vlastní látku. Mít na ní originální motiv, který si navrhnu a bude to jen moje látka a nebude ji mít nikdo jiný. A tak jsem se ponořila do hledání informací. 

Nejprve jsem hledala na českých serverech a blozích. Bohužel moc materiálů o tisku na látku s vlastním motivem nebylo. Možnosti tehdy jistě byly, ale tisk byl hlavně zahraniční a tisk "na přání" provádělo jen několik firem. Tisk v zahraničí byl velmi nákladný a často samotné náklady na zaslání balíčku do Česka převyšovaly náklady na samotnou látku. A tak jsem si tehdy našla cestu, jak si moci tyhle tisky dovolit a jak je nabízet zákazníkům. Vytvořila jsem si systém předobjednávek produktů z látek, které jsem si předem vybrala. Ale o tom zase někdy jindy.

Dnes je však důležité, že tisk látky už nemusíte objednávat v tiskárnách, kde poštovné stojí majlant. A látka druhý majlant. Dnes už je to snadné, jen těsně za hranicemi.

 

Tyto dva vzory jsem si nechala potisknout celkem nedávno. Jsou to vzory přímo z mé tvorby a tiskla je slovenská tiskárna www.needles.sk
Nejsem však žádný tiskový expert a tak vám budu dávat informace uživatelské, které mám ze své strany zákazníka tiskáren a které jsem nasbírala za tu dobu, co jsem nechala natisknout už několik kilometrů látek.

Slovníček pojmů

Předem, než se vrhnu na článek, vám zde dám k dispozici slovníček pojmů, které je dobré si projít. Hlavně pokud nejste z oboru nebo prostě jen nevíte o čem je řeč.

  • tiskárna - fabrika, která má k dispozici velkoformátové tiskárny pro metráž
  • metráž - látka v celku po celých metrech namotaná na rolích
  • licence - svolení k užití díla od autora pro určitou velikost firmy nebo teritorium
  • element - samostatná ilustrace, kterou můžete skládat s dalšími elementy do zajímavých vzorů
  • rotační tisk - technologie potištění látky barvami, které doslova rotují okolo látky, která se více probarví. Používá se při tisku méně složitých a často méně barevných vzorů

Musíte mít co tisknout

První věc, kterou musíte mít, je vzor. Vzor můžete mít vlastní a vytvořit si jej podle představ a nebo si licenci ke vzoru zakoupíte od tvůrce nekonečných vzorů. Nebo si jej poskládáte z elementů, ke kterým si zakoupíte licenci. Každopádně, musíte jej mít, abyste mohli něco tisknout.

Vzor bývá čtverec nebo obdelník. Důležité je, že motiv se musí pravidelně opakovat. Pak mluvíme o repeat pattern, tedy opakujícím se vzoru. taktéž se tento druh motivu nazývá seamless pattern, tedy doslova bezešvý vzor.

 

Tyto dva vzory, které jsem přiložila na ukázku, jsou oba opakující se vzory. Po vytisknutí na látku nebudou nikde žádné mezery nebo "ukousnuté citronky" . Jsou to oba moje vlastní vzory z kolekce Jungle. Citronky a Monstery.

Svoje vlastní vzory můžete tvořit pomocí programů:

  • Procreate
  • Affinity Designer
  • Adobe Photo shop

Tyto programy jsou nejpoužívanější a nejlépe se s nimi pracuje. První dva použítám sama a návody, jak vytvořit opakující se vzor nebo jak s nimi pracovat najdete už brzy na mém Patreonu.

Zde můžete zakoupit licence vzorů nebo elementy:

  • Creativemarket.com
  • Shutterstock.com
  • Etsy.com

 

Zde vidíte látky, které slouží jako tzv" Samples" - vzorky. Většinou to jsou malé čtverce látek na podkladu, který chcete potisknout naostro. Tyto vzorky se připravují pro designéry nebo zákazníky, aby viděli barevnost vzoru.

Výběr látky 

Dalším krokem je vybrat si látku na kterou chcete vzor tisknout. Látku si zvolíte podle projektu, který budete šít. Takže pokud víte, že chcete šít dětské bodyčko, tepláčky a třeba čepičku, budete potřebovat nejspíš klasický bavlněný úplet s elastanem. Můžete chtít třeba lehké viskozové šaty a tak zvolíte viskózu.

Výběr látky je důležitý, protože podle toho budete vybírat tiskárnu. Zde je potřeba vědět, že každá tiskárna má vlastní zdroj látek. Buď nějaké místní pletárny, nebo zahraniční velkododavatele. Každá tiskárna látek bude mít tedy úplně jinou skladbu látek k výběru.

Certifikace

K výběru látky se pojí také certifikace látek. Je důležité vědět, že certifikace látek, které jsou bez potisku jsou vám následně s potiskem úplně k ničemu. Látku s tiskem musíte nechat testovat. A to hlavně na stálobarvnost, těžké kovy, otěry atd. ve zkušebním ústavu. Tento krok se ale týká hlavně těch z vás, které šijete dětské oblečení od narození a na kšeft. Certifikaci může provádět i samotná tiskárna, ale to už je na domluvě.

Výběr tiskárny

Dostávám se k výběru tiskárny. Tiskárnu si zvolíte podle materiálu, který potisknou. Dále je třeba dívat se na cenu tisku na metr látky a na počet metrů, který musíte od daného vzoru odebrat. Tiskárny, které tisknou na přání, tzv "Print on Demand", jsou většinou dražší. Vychází to z pracovního procesu, který taková tiskárna má, z nákladů na tisk, provoz a samotné látky. 

Dále koukáte na možnost objednat vzorky, na rychlost doručení a také na kvalitu tisku. Tu samozřejmě nevidíte hned na první prohlédnutí stránek. Ale ze sociálních signálů se dá vypozorovat, zda má tiskárna dobré reference. Například navštivte klasicky Facebook tiskárny, Instagram a sledujte označení této tiskárny mezi zákazníky.

Cena za doručení je dalším ukazatelem, který sleduji. Je pro mě důležité, aby byla cena nízká a dodání rychlé. Dodání látek většina tiskáren zvládá do 14 dní. Některé i rychleji.

Tiskárny v okolí: ČR:

 

Záběry z tiskárny Needles.sk. Zde vidíte tiskové stroje v akci a také velké role látek, na které se tiskně daný design. Technologie se nazývá digitální tisk a je prováděn na několika odlišných strojích.

 

Technologie tisku

To bychom měli hlavní ukazatele pro výběr vhodné tiskárny. Důlěžitá je range látek, cena za tisk na metr, případné slevy, pokud odebereme více, doba dodání, cena za dodání, certifikace látek a v neposlední řadě teď koukneme na technologii. 

Tu bohužel nemůžeme nijak ovlivnit, neboť každá tiskárna tiskne jinak a má odlišné stroje. Pokud budete chtít objednat tisk běžné metráže jako je například bavlna na dětské povlečení nebo úplet s elastanem nebo například softshell, je pravděpodobné, že nebudete potřebovat vědět, jakou technologii a jaký stroj tiskárna využívá.

Pokud ale budete chtít tisknout speciální materiály, jako je strukturovaný úplet nebo velmi jemné tkaniny, je dobré zjistit, zda tiskárna má potřebné technologie pro pěkný a bezchybný tisk.

Například rotačním tiskem disponuje málokterá tiskárna. Nebo tisk pomocí sítotisku může nabídnout opět specializovaná tiskárna. 

Chytáky u tisku

Tuhle část jsem nazvala právě takto. I u tisku na látky je totiž pár "chytáků", se kterými se setkáte, pokud se budete o tisk zajímat více a začnete si nějaké ty metry objednávat. 

Prvním chytákem je barevnost. 

Jako zákazník doporučuji nejprve vidět vzorky tisku na látce, kterou chcete potisknout.. Podle vzorků se poté rozhodnete. Důležité to podle mého názoru je hlavně u tmavých a hodně strakatých vzorů. Barevnost  vzoru se bude lišit s každým použitým materiálem. 

Nejhůře se přenášejí výrazné a velmi plné barvy na organické materiály. Ze zkušenosti vím, že na organické a bio bavlny je vhodnější volit méně výrazné barvy a raději vsadit na "chudší" paletu barev. Barvy na těchto materiálech nevypadají jako na předloze. Je to způsobeno tím, že barva se po ustálení jakoby více vpije do samotné struktury látky a následně ztratí svoji "zářivost".

Naopak softshell a jiné syntetické materiály, jako fleece nebo minky, jsou pro tisk ideální. Barevnost je velmi dobrá a to je právě zapříčiněno tím, že barva zůstává více na povrchu látky a tím je potisk více zářivý a živější.

Vrstva

Vrstvou je myšlen pocit, který máme z látky, když ji máme v ruce a mezi prsty. Velmi jemné vzory a světlé podklady jsou na omak "příjemnější a jemnější" než vzory, které mají velmi tmavé, plné pozadí. Taková látka bude na omak jakoby tužší a ne tak poddajná. Praním se většinou rozdíl ztrácí.

 

Jak nachystat vzor pro tiskárnu?

Tak a jsem skoro u konce dobrodružné cesty za svým potiskem. Jak nachystat soubory k tisku? Většinou najdete přehledný manuál u jednotlivých fabrik, které vám tisk realizují. Každý to potřebuje trošku jinak. Proto je dobré držet se pokynů.

V zásadě je ale několik bodů, které můžete udělat dopředu a vesměs neuděláte chybu.

  • Nachystejte si soubor v JPG, TIFF nebo PNG formátu
  • Soubor by měl být pojmenovaný 
  • Vzor musí být navazující
  • Rozlišení by mělo být minimálně 150 DPI (což je minimum pro pěkný tisk) ale ideál je tak 300 DPI a výše
  • Připravte si velikost, jakou byste chtěli tisknout - například 20 x 20 cm

 

Jak zjistím velikost vzoru? 

Zde je jednoduchá pomůcka. Soubor se vzorem si nahrajte do jakéhokoliv grafického programu a zvolte si A4 velikost dokumentu. Na prázdný dokument si nahrajte soubor se vzorem a pak jej zvětšete nebo změnšete tak, jak by se vám líbila velikost výsledného vzoru na látce. Poté si A4 vytiskněte.

Díky tomuto jednoduchému triku velmi rychle zjistíte, jakou velikost potřebujete. Výsledek si změřte běžným metrem a máte hotovo.

A to je pro dnešní článek vše. Napište mi do komentáře, jaká je vaše zkušennost s tiskem, zda se na tisk chystáte nebo jaké trampoty jste zažívali. Ráda vám poskytnu i více informací, stačí se zeptat v komentáři.

Budu ráda, pokud článek budete sdílet.

 

Fotografie z prostředí tisku s laskavým svolením poskytla Denisa Koctůrová z Needles.sk

Děkuji za přečetení a doufám, že vám můj článek pomohl.

Helena

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.