Jaké druhy jehel vybrat pro žebrované a pletené materiály? - Šibabi.cz

Jaké druhy jehel vybrat pro žebrované a pletené materiály?

Vítám vás na mém blogu. Tentokrát na téma, které určitě bude zajímat spoustu z vás nebo ještě nevíte o tom, že by vás mělo zajímat. O jehlách by se dal napsat celý elaborát a taky bych ho mohla napsat, ale to není můj cíl. Nechci vás v tomto článku unudit teorií jehel a přejdu rovnou k praktické části.

Žebrované materiály a pleteniny se nedají šít jen tak ledajakou jehlou. A proč? Protože si v ní nasekáte dírky a výsledek si zničíte. Což je škoda, protože ty materiály nejsou laciné a ani váš čas není za hubičku. Takže? Jdeme se mrknout, jaké jehly na žebrované úplety, náplety a další pleteniny podobného typu, vlastně používat.

Co se vlastně děje?

Žebrované úplety a další úpletové materiály a pleteniny jsou přesně to, co nám název napovídá. Jsou to látky, které mají pletenou vazbu. Celá látka je tvořená spoustou malých oček, které se navzájem provazují. 

Co potřebujete vědět je mechanika, jakou prochází jehla při šití látkou

U pletenin s pletenou vazbou musí jehla projít mezi jednotlivými očky. Nesmí žádné očko přeseknout. Musí projít jakoby mezi jednotlivými očky látky a rozdělit je od sebe.

Už je to trochu jasnější, že? Sama jsem tyhle informace před tím, než jsem začala šít tyto velmi náchylné materiály, hledala. A nenašla. Až u výrobce jehel.

Co potřebujete?

Dostávám se tedy k rozuzlení zápletky. Pokud chcete šít žebrované materiály, ale vlastně jakékoliv úplety a pletené materiály (ty co mají strukturu volnější jsou přitom mnohem náchylnější), je nutné šít pouze s jehlami s kulatou špičkou. 

Tato jehla se anglicky označuje jako Ball point needle.

Jehly vám nenadělají díry. Tedy, v ideálních podmínkách. Pokud se vám jehla srazí, díru vám udělá. Pokud budete používat příliš silné jehly, díry vám udělají.

Jaké jehly vybrat?

Moje nejoblíbenější jehly, které sedí do každého domácího a do většiny průmyslových strojů, jsou jehly Schmetz. Výrobce jehel Schmetz má ve svém portfoliu jehly pro všechny jehelní systémy a není těžké vybrat. U domácích šicích strojů je to vcelku jednoduché. Většina strojů má stejný jehelní systém a tak jehly můžete zaměňovat. 

Průmyslové mašiny to mají trochu složitější ale dá se v tom vyznat. Jehelní systémy jsou odlišné a také délka je jiná.

Jehly se prodávají po kazetách. U domácích strojů je to vždy balíček jehel stejné šíře, nebo může být mix různých šíří jehel. U průmyslových strojů je to většinou kazeta po deseti kusech. I tak je to ale vcelku levné. Řády desetikorun.

Zde vám dávám odkazy na moje oblíbené zdroje. Strima je spolehlivý obchod, který dodává obratem. 

Systém jehel: Domácí overlock, coverlock a jednojehlový stroj - jehly s ploškou

U průmyslových strojů doporučuji napsat si koncovky čísla jehel a objednávat vždy podle koncovek. Aby seděly. Pro průmyslové stroje se jehly neoznačují jako Ball point ale jako SES. Kupujte pouze tento typ. Ne jiný.

Systém jehel: Průmyslový overlock, jednojehla a coverlock - kulaté jehly

Jak se poprat s rizikem sražení jehly a jak to poznat?

Tak jsem vám právě poradila, jaké jehly je nutné mít pro správný výsledek a proč  je mít. A teď ještě poslední rada nad zlato. Vyměňujte jehly co nejčastěji. Nejlépe po nějakém intervalu. Pokud šijete v průmyslu a šijete často, jede vám stroj denně a šijete třeba 60 kusů denně na stroj, tak výměna jehel by byla v pořádku cca jednou za 3 dny. U domácích strojů měním vždy, pokud přecházím z nějakých jiných materiálů na jersey nebo žebrované. Pokud šiju žebrované v tahu, vyměním jednou za týden automaticky.

Spravné čištění po intervalech hlavně v oblasti jehel a spodních smyčkovačů je potřeba taky minimálně jednou za týden při nízkém provozu. Všechny kousky nití, nahromaděný prach nebo olej musí pryč.

Doporučuji jednou za týden odmontovat stehovou desku a vyčistit i tu. 

Tím se dá zabránit většině problémů. Srazit jehlu můžete kdykoliv. Stačí nerovnoměrně šlapat na pedál, šít velmi tvrdé materiály nebo silné švy. Dávejte si pozor na tyhle momenty a vždy vyměňte jehly.

Sraženou jehlu totiž nepoznáte hned. Pokud se samozřejmě nerozletí na kousky a není úplně ulomená. Poznáte ji až ve chvíli, kdy se věc nosí a pere. Co totiž sražená jehla umí, je přeseknout jemná vlákna úpletu a uvolnit očko. Očko se poté rozjede a udělá se dírka přímo v místě, kde prochází šev. 

Zde na obrázku vidíte švy, které jsou třeba 4 roky staré a není zde jediná dírka. A níže je obrázek, jak vypadá poškození od jehly.

Jak zachránit a nebo opravit dírky?

Buď ručně, zatáhnout jehlou a nití, nebo vytvořit paralelní šev, který je před poškozenou pleteninou. A tím zabránit dalšímu ničení. Oprava možná je a produkt se dá dál nosit. Dirky se většinou ani dál nerozjíždí nebo se nezvětšují. 

Doufám, že jsem vám pomohla.

Líbí se vám článek? Nechte mi komentář nebo sdílejte článek.

 

S pozdravem Helena alias Šibabi

 

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.