Jakou gumu zvolit do dětských kalhot a jakou délku? - Šibabi.cz

Jakou gumu zvolit do dětských kalhot a jakou délku?

Krásný den moje milé.

Dnes pro vás mám menší instruktážní blog o gumách do kalhot, hlavně tedy těch dětských kalhot. Za svoji šicí kariéru jsem vyzkoušela několik typů gum a různých dodavatelů a poradím vám, jaké gumy vybírat. Hned ze startu vám poradím, jaké délky gum jsem s oblibou stříhala a šila v dětských kalhotách já. 

Jakou délku gumy?

Délku gumy jsem vyzkoušela na opravdu velkém vzorku zákazníků Dá se říct, že gumy seděly cca 89 % z nich. Dalším dětem byly gumy buď příliš těsné, nebo naopak příliš volné.

To jsou právě ty procenta dětí, které moc nezapadají do žádné tabulky a nemají moc konfekční míry. U těchto výrobků musíte pak jednoduše měřit. Nejlépe krejčovským metrem.

 

Délka gumy podle věku a čísla:

Délky gum uváděné v tabulce jsou délky pro ustřižení. Na založení si nechte cca půl centimetru max 0,75 z každé strany.

Doporučená délka gumy je pro gumu galonovou, tedy měkkou gumu, která se používá do prádla nebo trenek. Tato guma je při roztažení více průsvitná. Guma se více natahuje a je příjemněji elastická. Pokud budete používat jiný typ gumy, hladkou gumu nebo ještě jiný druh, je potřeba přidat nebo ubrat, podle toho, jak moc guma pruží.

Jak gumu sešít?

Sešití gumy do obvodu pasu je jednoduchá operace, které není třeba přikládat příliš důležitosti. Guma je poměrně dobře upletená, velmi pevná a v tahu dobře drží. Gumu ustřihněte v místě, kde ji budete sešívat a následně máte v podstatě dvě možnosti, podle toho, jak chcete, aby výsledek vypadal.

A. Pokud šijete gumu, kterou schováte celou v kalhotách, použijte jednoduchý steh na klasickém jednojehlovém stroji. Guma se vám nebude párat ani když nezačistíte šev av kalhotách určitě nebude tlačit. Vyzkoušeno. Nebojte.

 

B. Pokud bude guma vidět, třeba na trenkách, kde se šije nahoře a viditelně. Použijte pěkný cikcak opět na jednojehlovém stroji, kterým gumu pěkně začistíte a nebude viditelný spoj. O to v tomto případě jde.

 

C. Tato možnost je pouze v případě, že budete třeba šít u televize. Ano, lze sešívat gumu i ručně. A můžete ji sešít jak stylem A tak stylem B. Je to jen na vás. Každopádně s tím nic nezkazíte.

 

Jaký druh gumy vybrat a kde koupit?

V podstatě jsem již zmínila, jakou gumu používám já. Používám galonovou gumu, která se také může nazývat prádlová guma. Já v podstatě používám jednoho dodavatele z Česka - Mimilátky. Jejich prádlová guma stojí při odběru jako standardní zákazník 10 Kč/metr. Při registraci jako velkoobchodní odběratel máte cenu poněkud výhodnější. Pak je cena 65 Kč bez DPH na cívku 25 metrů. Což vychází na nějakých 3 Kč za metr. Do pasu většinou dáváme okolo půl metru gumy, to znamená, že na gumě máte cca 1,50 na jedny kalhoty pro dítě. 

Samosebou vás pak napadne, co budu dělat s cívkou 25 metrů. No a pokud šijete, tak ji stoprocentně zděláte. Nebude ležet. Galonku dáte do legín, do lemů kapuc, do sukní, do prádla, do kalhotek, do podprsenek nebo do lemu trička. Jsou tak měkké, že se používají neustále. Já je kupuji jedině takto výhodně.

Samozřejmě se můžete podívat i po gumách v jiných obchodech. Délku gumy již víte a tak není problém spočítat si, jakou spotřebu budete mít na svůj projekt.

Co gumy hladké?

Hladkou gumu osobně nepoužívám na žádné oblečení do pasu. Používám ji většinou na projekty, které potřebují nějakou pruženku, ale takovou, aby byla pevná. Typicky to jsou třeba gumky do oteplováků pod gumáky nebo do softshellových overalů.

 

Jakou šíři gumy?

Já používám do většiny kalhot šířku 2 cm nebo 3 cm. U miminek dávám gumu 2 cm a dávám ji až do cca roku. Pak přecházím většinou na trojku. Je potřeba vědět, že ty gumy, ač jsou vždy stejně pletené a mají stejný název, začnou být pevnější při větší šířce. Jde o pevnost v tahu. Více natáhnete stejnou délku dvojky, než stejnou délku trojky. 

Výhoda širších gum je ale ta, že lépe udrží větší množství materiálu na těle a mají právě onu větší pevnost v tahu. Dítě je jednoduše aktivnější a tak potřebuje, aby mu kalhoty při hře nespadly. Což jsem už několikrát na pískovišti viděla. Ale ne, nebudu se smát. Je to naprd, když koupíte něco, co se prostě na dítěti neudrží.

Proto třeba dávám gumy i do nápletu pro větší děti. Pokud náhodou něco s vysokým nápletem šiju. Což já nemám u starších ve zvyku.

Takže za mě pro děti 2 cm, starší běhající děti 3 cm, a pokud hledáte gumu do tepláků pro ještě starší, nemusíte se bát sáhnout ani po 5 cm. Ta vypadá v mnoha výrobcích dost dobře. Ale musíte samozřejmě vždy zohlednit, jakou šíři doporučuje výrobce střihu, který šijete. Kdybyste třeba narvali gumu pětku do střihu, kde je doporučená dvojka... No nevím nevím. Výsledek by nebyl dle očekávání.

Logicky na gumu dvojku potřebujete pro zahnutí a prošití minimálně 4 cm látky z daného výrobku. Pro pětku je to 10 cm. To už je veliký rozdíl a hodně by to bylo poznat. Kalhoty by byly pak nenositelné.

Tak ať vám gumy jdou. Na mém YouTube kanále najdete i video návod na gumy a jejich šití a všívání. Například zde nebo tady

Krásný den

Helena alias Šibabi

 

 

 

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.