Jak správně přidělat druky na pružné látky a jaké druky kupovat - Šibabi.cz

Jak správně přidělat druky na pružné látky a jaké druky kupovat

Moje milé švadlenky a ženy,

dnes jsem pro vás připravila nový článek na téma, jak přidělat druky na elastické materiály, jaké druky a kde kupovat. Téma jsem zvolila ne úplně náhodně. Poslední moje dva střihy, které jsem digitalizovala, jsou právě na druky. Ale nemusí být. Můžete použít i knoflíky nebo CAM patentky.

Ale popořadě.

Začnu tím nejdůležitějším.

Je práce s druky těžká a složitá?

Odpověď je: Ne, není.

Druky, které já používám už roky, jsou jednoduché spínací knoflíčky, které se přidělávají lehce a bez problému. Není na tom nic těžkého a složitého a rozhodně se není čeho bát. Sice o tom čtu stále v jednom kuse na sítích, ale to jen proto, že uživatelky nemají správné informace o tom, jak tyhle druky používat.

Často čtu o tom, že se švadlence druk "vytrhnul". Že je těžké je nasadit správně a správně je "přiklepnout". Že druky musí přidělávat manžel, protože to chce sílu.

Takové "drukové mýty" jsou nesmyslné. Druky se nepřidělávají silou a rozhodně to není těžké. Druky se nevytrhnou, pokud jsou nacvaknué správným náčiním a správným tlakem.

Jaké druky tedy používám?

Nejde ani tak o značku druků, jako o techniku. Druky jsou všechny stejné. Liší se jen prodejce, obal a nebo povrchová úprava. A cena samozřejmě. U nás často narazíte na jersey druky, tím myslím druky, které se dají použít na jemné tkaniny a ne ty humpolácké na stany:), značky Roland baby.

Tyto druky jsou niklové. Bez povrchové úpravy, ale jsou pěkné, nepoškrábané. Což se třeba nedá říct o druhé značce, která se v ČR dá také koupit - Koh - i - noor. Ty jsou naopak poškrábané velmi často.

Další typ, který se dá koupit v ČR docela dobře, je značka Prym. Dá se vybrat i z mnoha barev. Ale pokud nejste nároční, vystačíte si jako já, s bílou.

Všechny tyto druky jsou označovány jako "patentky, stiskací knoflíky". Jejich standardní velikost je průměr 10mm. Je to velikost, kterou i já používám. 

Osobně si myslím, že druky prodávané v ČR jsou předražené, je zbytečné je kupovat v takovém balení, v jakém se prodávají a je lepší si je objednat ze zahraničí. Samozřejmě pokud potřebujete pár druků, tak se to nevyplatí, ale jinak ano. 

Pokud můžete objednávat ze zahraničí, zkuste druky Elvelycan design. Druky prodávají po 10 nebo 50 kusech a mají krásnou povrchovou úpravu. Cena celé sady druku /samec, samice a dvě západky, vyjde na cca 7 Kč. 

Používám také tyto z Elvelycan a nebo z podobných obchodů. Skutečně nejde ani tak o značku, jako o techniku. Ta je důležitá. Samotný druk nemůže za to, že vám prořízne látku pokud zatlačíte příliš.

Technika přidělávání druků

Dostávám se k samotné technice. Pro přidělávání těchto krásných a funkčních druků není třeba příliš tlaku ani síly. Rozhodně ne kladivo a podložka. To si tak možná zničíte celý výtvor nebo rozmlátíte prsty.

K přidělání druků potřebujete tohle:

Tohle je první věc, kterou vám doporučím, pokud nechcete rovnou dražší lis. Patentovací kleště Prym Vario jsou výhrou nad všemi kladivy a podložkami a umlácenými prsty. Jednoduše se používají a jsou levné. Cena je od 299 Kč do 350 Kč. Navíc je nakoupíte třeba tady - Stoklasa - a k tomu si přihodíte ještě nějakou galanterii a je to.

Vario kleště mají několik možností použití. Proto taky Vario, že? Můžete na ně nasadit nástavec na nýtování, drukování. Nástavce na drukování s jersey druky vypadají takto. Pozor, musíte si je dokoupit!

 

 

S těmito kleštěmi je drukování hračka. Vložíte jednu část, druhou část, stisknete, nemusíte nijak extra tlačit a druk je na místě.

Výhoda je, že se vám nestane, že byste prořízli látku. Pokud nebudete tlačit příliš, ale jen tolik co kleště dovolí, je to okej. Není třeba podkládat žádné části oděvu speciálními výztuhami nebo podlepovat. Je to nesmysl. Jersey druky jsou navrženy dobře a nevytrhnou se ani z bambusu.

Lis

Druhou možností, pokud drukujete dost, je lis. Lis stojí od 1000 Kč po cca 3000 Kč. Já jej kdysi kupovala za 650 Kč ale to už je déle a věci podražily. Teď stojí cca těch 1000 Kč. Investice to je ale výborná. Hlavně pokud drukujete často.

Lis se připevní na místo na stole. Ale také to nemusí být. Nasadí se nástavec na jersey druky a nastavíte si pomocí šroubu sílu, kterou budete poté pákou přenášet na píst lisu. K prvnímu nastavení síly zničíte dva nebo tři druky. Nezkoušejte to tedy hned na ostro a už vůbec ne na nějaké zakázce:-)

Lis nastavíte a pak už jen drukujete. Stisknout páku není těžké. Tlak se nemění a tí se nemění ani výsledný efekt a použitá síla. Druky tam lezou jako po másle.

 

Lis koupíte zase třeba u Stoklasy.

A to je vlastně vše. 

Není to těžké. Opravdu to chce jen znát techniku, která se skládá ze správného náředí a správného tlaku. Nic extra. Druky jsou kámoš.

A co vy? Jdete vyzkoušet nějaký střih na druky?

   

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.