Kde kupuji látky já - Šibabi.cz

Kde kupuji látky já

1 komentář

Krásnou sobotu, moje milé švadlenky a zákaznice,

dnes pro vás mám článek k otázce, na kterou se mě často ptáte ve zprávách. Nějakou dobu zpět jsem odpovídala, že svoje zdroje neprozradím, ale nyní už nemám příliš proč "nepomoci". Můj profesní focus se ubírá jiným směrem a šitím se živit nechci, proto jsem se rozhodla svůj seznam odtajnit. Tak pojďme na to.

Kde kupuji žebrované látky

Žebrované úplety jsou značky Mind the Maker. Jedná se o látky designované v Dánsku a vyráběné v Turecku. Designované znamená v tomto odvětví slovo "navržené" nebo taky "vymyšlené".

Dánové vymysleli, jaké by měl mít úplet vlastnosti, gramáž, navrhují barevnice. Samotnou výrobu obstarávají už ale turkové. Úplety se prodávají po rolích nebo půlrolích. Role má 10 nebo 12 metrů. Šířka tohoto úpletu je 110 - 120 cm. Nemá certifikace GOTS, ale pouze certifikace OEKO TEX Class 2. Certifikace pro děti jsem nechávala dělat v našem českém ústavu TZU. Celková certifikace stojí dost peněz a nevyplácí se dělat po jedné barvě. Ale na toto téma vám napíšu jiný samostatný blog.

žebrované úplety

Úplety mají poměrně jiné vlastnosti než ty, na které běžně narazíte v našich e-shopech. Taktéž cena je trošku vyšší. V prodejní ceně se pohybuje okolo 540 Kč za metr, což není vůbec vysoká cena, za tak kvalitní látky. Cena pro velkoobchodníky je příznivější. Tyto úplety mám ráda hlavně proto, že splňují vše, co jsem potřebovala od úpletu na legíny s traky (střih najdete zde). 

U tohoto výrobce jsem dále odebírala klasické jersey, pointelle a nebo teplákovinu. 

Pojďme dál.

Kde se berou hezké potištěné látky?

Já jsem začínala jako každá švadlenka s látkami, které jsou dostupné na českých obchodech. Poměrně brzy mě ale omrzela nabídka obchodů a také nevyjasněné licence vůči vzorům, které jednotlivé obchody nabízejí. A proto jsem šla jinou cestou a začala se zajímat, ne o konečné produkce látek, ale o místa, kde vznikají vlastní potištěné látky.

Našla jsem tedy tiskárny, které dělají tzv "print on demand", tedy tisk na přání. První tiskárna, kterou jsem vyzkoušela, byla v Polsku. Poté jsem zkusila tiskárnu s poměrně hodně drahým tiskem Spoonflower.de. 

U Spoonfloweru se vyplatí objednat látky pouze velkoobchodně ve skutečně velkém množství. Poté vám jsou schopni poskytnout slevu až 25 % na celý náklad. V době, kdy byla tiskárna ještě v Německu, se to dalo dobře rozpočítat. Ale každý metr stál i tak hrubě přes 400 Kč a aby se švadlenka uživila, musela se otáčet.

Spoonflower prošel velkou fůzí s Shutterfly a následně na to se změnila obchodní situace. Jejich zákaznický servis se prudce zhoršil a bylo velmi těžké vyreklamovat špatné tisky. Přišlo uzavření pobočky v Evropě a stažení se z trhu. Náklady na celní řízení se bohužel nedají přehlížet. Tisky mají samozřejmě ale famozní. Jejich technologie používá látky s tzv. coatingem.

Zjednodušeně vám přiblížím proces Coatingu. Jde o technologii, která zabraňuje barvám, aby se dostaly do hlubší vrstvy látky a po tisku vybledly. Což se běžně děje hlavně u bavlny. Bavlna pohlcuje pigmenty mnohem více než jiné látky. Čím více polyesteru, tím jasnější a krásnějí barvy. K vzteku, že? No ale je to tak. 

Abyste dosáhli krásných a živých barev na čisté organické bavlně (kterou není jednoduché potisknout), musíte mít látku upravenou coatingem. A to je proces navíc. Je to dražší a nákladnější a tiskárny po Evropě to běžně nedělají. Hlavně proto, že coating dělá už výrobce látky před tím, než látku "dokončí". Coatované látky u nás (v České republice ) produkuje také jedna česká pletárna, ale opět, musíte odebrat několik stovek metrů.

Zkoušela jsem kvalitu i u polské CTNBEE. Což jsem tehdy velmi rychle zavrhla zhýčkaná tisky od Spoonfloweru. Vím, že nebyla ani dobrá komunikace s touto tiskárnou, ale je možné, že se už velmi zlepšila. Tisky vypadají docela slušně.

Poslední tiskárnou, která stojí za zmínku je slovenská Needles.sk. Needles vlastní skvělá Denisa Koctůrová a její práce je skvělá, stejně jako komunikace. Needles pracuje s větším vzorkem látek. V nabídce mají úchvatné látky jako GOTS úplet nebo moc hezký a příjemný bambus. V této tiskárně opět můžete tisknout od metru látky. Navíc spolupracuje s několika designéry a stále svoji nabídku rozšiřují. Zde i já ráda tisknu a ceny jsou naprosto jinde než ceny Spoonfloweru. Bohužel netisknou s coatingem ale to nijak nevadí. Tisky vypadají velmi pěkně.

Velkoobchodní prodejci látek

Další na seznamu jsou velkoobchodníci s látkami. Původ látek je víceméně neznámý. Jejich látky nesou jen název prodejce a tím to většinou končí. Řeknu vám, kde jsem kupovala látky já, když jsem hledala specifické barvy nebo struktury. 

Rijs textiles. Tenhle velkoprodejce látek je můj oblíbený. Nabízí velké množství látek v barevné paletě, jakou já sama potřebuji používat a moc se mi líbí. Miluju strukturované látky a tyto mě skutečně baví. Cena není nijak závratná a pro malovýrobce akceptovatelná. Opět je zde nutné kontrolovat certifikáty a případně si nechat certifikace dodělat v TZU. Zde jsem nakupovala vždy hlavně ribb, bambus, gots bavlnu.

Elvelycan design. Elvelycan je designér tentokrát ze Švédska. Jejich látky se vyrábí jinde, než ve Švédsku samozřejmě. Ale to je nejspíš každému už tak nějak jasné. Pokud vás zajímá více o původu látek, sledujte kanál a já se pokusím zase něco napsat.

Zpět k Elvelycanu. Tento výrobce má krásné úplety, Taktéž má nádherné žebrované úplety v nižší gramáži, ale tištěny na rotačních tiskárnách. Co je to rotační tiskárna vám zase povím někdy jindy. Zkráceně, jde o náročnější, ale mnohem spolehlivější technologii, která dokáže celoplošně tisknout tmavé a plošné potisky i na takto velmi strukturované látky plné elastanu. 

Výsledek je ten, že žebrovaný úplet potištěn rotačním tiskem nemá při roztažení "bílé" žebrování. 

Cena je samozřejmě pro malé prodejce strašná. Opět se prodejní cena za metr dostává někam okolo 550 Kč. Nákup je o něco málo přívětivější, ale není to taková výhra. Pokud chcete používat jejich žebrované látky na šití třeba "Legínek s traky" , jde to i když mají menší poměr elastanu vůči bavlně. Jejich žebrované úplety jsou ozkoušené a krásně povolí.

Další prodejce žebrovaných úpletů je konkurence ze švédska Tygdrommar.se. Tento prodejce opět nabízí spoustu vlastní produkce, kterou můžete zakoupit i velkoobchodně včetně žebrovaných úpletů v zajímavých barvách a vzorech. Jejich složení je 95/5 a je okej pro naše legíny. Problém jsem zaznamenala u tmavších vzorů a barev, které nebyly správně potištěny. Ale je samosebou možné, že to je jen jedna role z x tisíce rolí.

 

Family fabrics je tiskárna, ale také prodejce látek, které nevyrábí nebo netiskne. Zde bych doporučila nakouknout na žebrované úplety, 8x4 žebrované úplety a taktéž na tištěné látky. Jejich systém je opět " print on demand" a natisknou vám váš vzor, ale také spoustu vzorů z nabídky od dalších designérů. 

Noteboom textiles je prodejce spousty druhů látek. Opět velkoprodejce. Je nutné odebrat "double folded" nebo "roll" . To znamená 12 metrů nebo 50 metrů od látky. Za mě mají nádherné bambusy, taktéž mušelíny a krásnou řadu bio úpletů. 

Tohle jsou moji nejoblíbenější výrobci, prodejci, distributoři a tiskárny. Samozřejmě existuje ještě jiný seznam, celý seznam výrobců a prodejců látek, galanterie atd, které ale já osobně vyzkoušený nemám a nikdy jsem u nich nic neobjednala. 

Ten zatím nechám ležet.

Ještě mě napadá, že bych mohla sepsat i seznam dodavatelů dalšího podpůrného sortimentu. Nitě, jehly, papíry atd. To je také objemný seznam, který je nanahraditelný.

 

Přeji krásný víkend plný šití a dejte vědět, co jste krásného ušily.

Helena

 

1 komentář

Know how
Know how

Myslím, že je velká škoda takové know how jen tak pustit do světa. Jsou to informace a zkušenosti, které jste určitě sbírala hodně dlouho a jsou hodně cenné. Na vašem místě bych zvážila třeba placené semináře nebo přednášky na toto téma. Určitě by o to byl velký zájem. Jinak vám moc fandím, ať se vám daří. Veronika

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.