Jaký úplet doporučuji pro žebrované legíny s traky? - Šibabi.cz

Jaký úplet doporučuji pro žebrované legíny s traky?

Krásnou sobotu, moje milé ženy, za stroji. Včera se mi povedlo vydat první střih, ani jsem v to upřímně nedoufala, ale je tu a já jsem opravdu ráda, že vše klaplo. Dnes mám pro vás připravený příspěvek, který zodpoví vaši otázku, jak na výběr vhodného materiálu pro střih Legínky s traky. Ale myslím, že vám pak obecně bude schopen pomoci i s dalším výběrem. Výběr látek se totiž řídí pořád stejnými pravidly a není težké nakonec se ve všem zorientovat. Je to jako plavání. Jednou se to naučíte, umíte pořád.

Úplet vs. náplet v tunelu

Jako první otázku, kterou jsem včera dostala na emailu, bylo zda vybrat spíše žebrovaný "náplet" v tunelu nebo žebrovaný úplet. A otázka je to skutečně dobře položená. Protože žebrovaný úplet se u nás mnohem více prodává jako tzv. tunel nebo tubulár.

Tubulár je látka, která je široká cca 30 cm ale je dvojitá. Spletená do takového tunelu, který nemá pravou ani levou stranu. Když jej přestřihnete uprostřed, dostanete šířku cca 70 cm.

Úplet je oproti tomu látka v plné šíři. Někdy bývá kratší. Cca 110 - 120 cm. Někdy delší. Ale když ji rozložíte, vypadá prostě jako klasická látka. 

A teď z čeho šít střih legíny s traky?

Legínky můžete ušít z obou typů. Jako, asi nic nebude špatně. Lépe se ale pracuje s úplety, lépe se polohuje a jsou levnější. Tubulár nemá žádné výhody, které by snad stály za zmínku.

Jakmile se tedy zorientujete v tomto, je to pak už celkem jednoduché.

 

Důležité je složení

Pro můj první střih je důležité hlavně složení látky a její typ. Vybírejte mezi žebrovanými úplety v poměru 95 % bavlna a 5 % elastan. Nebo vyšší číslo elastanu v poměru s bavlnou. Žebrované úplety jsou mnohem elastičtější než klasické úplety. A střih je konstruován pro malé děti jako legínky. Sedí krásně na tělo. Takového efektu dosáhnete jen s velmi pružnou látkou.

A co gramáž?

Na gramáži úpletu příliš nezáleží. Gramáž vám neurčuje, jak je úplet elastický, ale jak je silný a hutný. Čím vyšší číslo, tím hutnější a silnější látka bude. Nemá to ale vliv na elasticitu. Slabší úplety z menší gramáží se ale budou rychleji poškozovat například na kolínkách.

Kde koupit elastické žebrované úplety?

Takoy

De-park

Latkobraní

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.