Jak ušít tričko z úpletu na overlocku - Šibabi.cz

Jak ušít tričko z úpletu na overlocku

Jak ušít tričko z úpletu?

Obrázkový návod, jak ušít tričko z elastického úpletu na overlocku

Moje milé ženy švadlenky. Dnes tu mám pro vás návod, jak ušít dětské, ale vlastně jakékoliv tričko, z elastického úpletu na overlocku.

V obrázkovém návodu najdete postup, co ušít první a co nakonec. Návod vám pomůže, pokud začínáte a chcete dosáhnout pěkného a profesionálního výsledku

1. Stříhání úpletu

Samotnému šití předchází příprava a stříhání dílů, které budete potřebovat pro šití trička. Pro samotné šití jsme vybrali jednoduchý jednolící úplet z 95% podílem bavlny a 5% elastanu. Tento úplet pruží do šířky, méně do délky.

Nejprve si tedy správně napolohujte střih a poté vystřihněte jednotlivé dílce. Střih na dětské tričko můžete zkusit třeba od mne. Tričko Levi je ideální pro začátečníky.

Pokud ještě nevíte, jak správně polohovat střih na látku a poté stříhat, doporučuji určitě můj Online kurz pro začátečníky, kde se věnuji tomuto tématu celý jeden blok kurzu.

2. Sešití náramenic

Jakmile máte všechny díly pro tričko vystřiženo z látky, vezměte si díl přední a díl zadní a položte je lícem k sobě. Líc látky je ten, kde je vzor, pokud je látka vzorovaná. Pokud máte látku, kde není vzor a je jednobarevná, líc je většinou ta hladší, pěknější strana. Jak poznat líc a rub vysvětluji také v mém Online kurzu šití pro začínající.

 

První krok je sešití náramenic. To jsou ty švy, které vám leží přímo na rameni, pokud máte na sobě tričko. Od toho se jmenují náramenice. 

Sešíváme na overlocku. Nastavte si overlock na úplety. Ideální je takové nastavení napětí, kde vám steh dostatečně pruží a nepraská při zatažení za něj.

3. Rukávy

Jako další krok je všití rukávů. U rukávů je dost častou chybou nesprávně vsazený a našpendlený rukáv do průramku. Průramkem nyní myslím otvor, kam patří rukáv. Je dobré si tento pojem zapamatovat.

Základ správně všitého rukávu je tedy správně si jej našpendlit do otvoru. U rukávu, který nemá přední a zadní stranu bude špendlení jednoduché. Stačí si rukáv složit na poloviny a na hlavici /kulatá strana rukávu/ si vyznačit střed.Ten pak špendlíkem zajistíte ve středu náramenice.

Podívejte se na názorné video!

4. Sešití boční strany

Jakmile máte všité rukávy a sedí dobře do průramku, můžete si tričko připravit na sešití bočnice. Sešívat budeme opět na overlocku. 

Jako první si našpendlete k sobě švy průramků sešité s rukávy. Místo, které je nutné zajisti proti posunu ukazuji na fotce. V tomto místě chcete, aby byl šev krásně sesazený k sobě.

Konec rukávů si také sešpendlete k sobě a poté můžete začít u spodní strany trička sešívat směrem k rukávu na overlocku. Není třeba příliš velký ořez. Hlídejte si hlavně rovnost stehu a pokud bude nutné, přes švy šijte pomaleji. Nespěchejte.

Doporučuji tyhle střihy na tričko

Střih na tričko Levi  129 Kč

62 - 134 

3 verze pro ušití, včetně té s kapsou

Střih na halenku Julio - mušelíny 

86 - 134 

Lehká halenka pro děti z mušelínu, lnu, bavlny.

5. Průkrčník

Připravte si průkrčník. Můžete jej šít jednoduše a to tak, že složíte proužek elastického nápletu doměřeného do přesné délky průkrčníku (jak doměřovat průkrčník se dozvíte zde ve videu - není třeba žádné počítání a měření).

Já používám na lemování průkrčníku vždy šířku nápletu 4 nebo 5 cm. Pokud je otvor menší, dávám i užší lem průkrčníku. Minimum je ale 3 cm široký náplet. Je potřeba počítat s tím, že švy vám vezmou minimálně 1,4 cm z celkové šířky. Tolik mají celkem dva švy z každé straně o rozměru 0,7 na overlocku. Bývá to nejběžnější šířka stehu u overlocků.

6. Všití nápletu do rukávu

Tak a teď bude záležet, jestli máte krátký rukáv nebo dlouhý rukáv. Záleží na tom hlavně proto, že dlouhý rukáv mívá menší otvor, který je nutné strčit pod patku a šije se tedy o něco hůř. Krátký rukáv má ten otvor pro lemování proužkem na poloviny větší a lépe se vejde pod patku.

Proužek opět ustřihneme tak, aby pružil do šířky tak, jako u lemu krku. Šířku doporučuji zvolit stejnou jako u lemu krku. Opticky to pak vypadá mnohem lepé a konzistentně.

Lem by měl u rukávu kopírovat šířku rukávu. Neměl by se příliš zužovat. Pak by mohl otlačovat ruku nebo zápěstí.

Lem sešijte na krátké straně a stejně jako na obrázku si jej připravte do obou otvorů rukávu. Obšijte kolem dokola na overlocku.

7. Zajištění švu proti otočení

Jakmile máte všité oba náplety do rukávu je dobré si je zajistit tak, aby se šev nevytáčel směrem ven. To šev udělá, pokud jej nezajistíte rovným stehem tak, aby přiléhal napevno k látce. 

Zajištění doporučuji udělat klasickým strojem. A vzhledem k tomu, že se šije z úpletů, určitě použijte elastické nitě. Doporučuji elastické nitě Mettler Seraflex. Ty jsou pružné a neroztrhnou se, pokud dojde k zatažení nebo přílišnému napětí. 

Zajistění se šije tak, že šijete cca 0,2 až 0,3 za švem nebo přímo po švu. Díky tomu se zabrání jeho otáčení směrem ven. Stejně to udělejte i u průkrčníku.

8. Spodní lem

A je tu skoro závěr šití trička na overlocku. Tričko zalemujte i dole na okraji, který doteď stále nemá zakončení. Lemy máme na rukávech. Stejný lem ustřihněte i pro spodní část trička. Délku lemu si doměříte tak, že změříte celkovou délku spodního lemu na předním díle. Vynásobíte 2x a poté odečtete z každé strany 1,4 cm. Tedy celková délka mínus 2,8 cm.

Spodní lem může být ještě o něco kratší. Není na závadu, když mírně stahuje tričko.

Lem rozhodně stříhejte tak, aby pružil do šířky. Šířku můžete zvolit od 5 do 8 cm. Širší lemy jsou pěkné a opticky tričko prodlouží. Prodlouží i dobu nošení u dětí.

Lem pak sešijte na krátké straně na skladu a otočte do lícu a složte napůl. Šev dávám do boku ke švu. Je pak méně nápadný. Kolem dokola sešijte na overlocku.

Hotovo!

A je to. Tričko je hotové a kompletní. Teď jej můžete ozdobit ještě nášivkou.

Určitě doporučuji pohrát si s laděním barev nápletů na tričko. Co je to náplet? Náplet je elastická látka, také známá jako Ribb, Cuffs. Je velmi pružná a díky tomu pěkně a pohodlně poslouží na lemování nejen průkrčníku.

Helena Lachowiczová

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.