Jak ušít bodýčko pro děti - zapínání na rameni - Šibabi.cz

Jak ušít bodýčko pro děti - zapínání na rameni

 

Fotonávod a postup, jak ušít dětské body s rozepínáním na rameni

  • Příprava -  stroje a jehly
  • Látky
  • Střih
  • Sešívání náramenic  průkrčník
  • Rukávy a bočnice
  • Rozkrok a lemování
  • Drukování 
Dnes vám ukážu jak si ušijete bodýčko pro své nejmenší. Může se zdát, že je to složité, ale s mým návodem to zvládne i začátečník. Svou domácí výrobou pak ohromíte celé okolí, včetně malého drobečka. 

 

 

Co si připravit na ušití bodyčka?

Ze strojů budeš určitě potřebovat multifunkční jednojehlový stroj, na pár místech budeme nejen sešívat, ale i prošívat a to by jen s overlockem nešlo. Samozřejmě, pokud máš overlock a chceš mít hezké a začištěné švy, přichystej si jednojehlu i overlock. Pro overlock potřebuješ jehly pro elastické materiály. Ball pointy s kulatou špičkou. Pokud nevíš co to je Ball point, podívej se na tento můj článek o jehlách. Nitě do overlocku klasické polyestrové. Doporučuji značku Viga.

Bodýčko však zvládneš i s klasickým strojem - v něm samozřejmě jehlu na elastické materiály a elastickou nit. Vyber si klasický sešívací steh . rovný steh a nastav si nižší napětí. Které při práci s elastickou nití potřebuješ. Pokud chceš začistit okraje, zvol tříkroký cikcak nebo overlockový steh (bývá součástí elastických stehů v nabídce SS)

látek si nachystej bavlněný úplet, bambusovou viskózu nebo elastickou tričkovinu. Skvěle vypadá žebrovaný úplet, který já mám na tento projekt nejradši. 

Poslední důležitou věcí jsou druky a kleště na jejich připevnění. Ze svých bohatých zkušeností doporučuji kovové druky od značky PRYM. V kombinaci s kleštěmi jim naprosto věřím.  Výrazně nedoporočuji přidělávat druky kladivem! Kladivem si druky nejen poškodíš ale pravděpodobně i prořízneš látku. 

Střih na dětské body

Tento návod jsem připravila na mém střihu BabyPo zakoupení střihu si ho hned můžete vytisknout, slepit a začít stříhat látku. Předtím si vyberte velikost podle tabulky a rozměrů dítěte, určitě se nemůžete orientovat podle velikosti, kterou kupujete v obchodě.

Začněte tedy vystřižením potřebných dílů a přípravou nápletů na rukávy a kolem krku a nožiček. Náplety střihněte přesně na míru vašemu dítku. Například můžete změřit nožičku a náplet střihnout o 2 až 5 cm kratší. Šířku si také můžete upravit dle potřeby a pohodlnosti. Náplet je proužek látky přeložený na půl.

1. Náramenice a průkrčník

Šít začínáme u náramemic. Ty delší začistíme (obnitkujeme) a ty kratší sešijeme k sobě.

Do vzniklého oblouku našpendlíme proužek průkrčníku. Špendlíme 1,5 až 2 cm od okraje, ten budeme ohýbat přes. To platí pro začátek i konec. Přišijeme průkrčník a začištěné konce přes něj přehneme a také přišijeme. Zde nám pak vznikne místo na druky. 

Celý průkrčník si protočíme do lícu, narovnáme a prošijeme přesahy náramenice - od krku k rameni.

2. Rukávy a bočnice

Nyní je čas na přišití rukávů do hlavice. V tomto kroku dejte pozor na nesešité rameno. Náramenice se v tomto místě musí překrývat a společně tvoří střed rukávu. Jak našívat rukáv mám zpracované na tomto videu.

Následně si bodýčko srovnejte a sešijte rukávy a pokračujte až do bočnic. Už to vypadá skoro nositelně, že? V tomto kroku můžete přišít i náplety na rukávy (nebo kdykoliv později).

3. Rozkrok bodýčka

Oba konce bodýčka začistěte (obnitkujte). Připravte náplety a našpendlete stejně jako u krku. Od kraje tedy vynechte cca 2 cm, tento kousek přehnete přes náplet. A náplet přišijte. Přesahy opět prošijte.

4. Dokončení - druky

Poslední krok je umístění druků. Doporučuji velikost 8 nebo 10. Začínám na rameni, tady dávám 2 druky, jeden do nápletu a druhý zhruba do poloviny, ale je to spíš na vašem pocitu, kde se vám líbí. Samce nahoru a samici dolů.

Do rozkroku můžete dát 2 nebo 3 druky. Určitě je dejte co nejvíc do krajů a případně jeden doprostřed. Samce dávám na přední díl, s ním si pak vyznačím i místo pro samici na zadní díl. Jak jednoduché je drukování můžete vidět třeba v tomto mém videu.

  

A je hotovo! Gratuluji k prvnímu z mnoha bodýček!

 

 

 

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.