Jak vybrat domácí šicí stroj?

Jak vybrat domácí šicí stroj?

Jak vybrat šicí stroj?

Nejčastější otázkou, kterou v poslední době dostávám, je: "Jaký si mám vybrat šicí stroj, když jsem úplný začátečník a chci šít trička, mikiny a tepláky." A tak jsem se rozhodla, i když je už napsáno spousta článků, napsat i vlastní pohled a doporučení, jak vybrat a jaký vybrat šicí stroj nejen do začátku ale jak se na ten výběr dívat a jak si to usnadnit.

Nejsem zastánce dlouhých článků, kde začátečník najde spoustu technických informací, které pro začátek nejsou prakticky vůbec potřeba. Mám za to, a praxí se my potvrdilo, že přehršel informací najednou zbytečně jen ztěžuje výběr jako takový a vede k přehlcení informacemi. Samosebou šicí stroj není levná záležitost a proto je dobré se tomu pověnovat, ale pro začátky je nutné se hlavně dostat co nejdříve k praxi. A hlavně si vybrat.

Pojďme tedy na to.

Co budete šít?

Prakticky nejdůležitější otázka, při výběru šicího stroje je, co budete šít. Jaká je vaše touha. Zda chcete šít hlavně výbavičky pro miminka z plátna a nebo chcete přejít rovnou k šití triček, které jsou dominantně z úpletových materiálů. Jako začátečník prakticky nedokážete vidět rozdíl.

Dříve, když v byl v každém domě jeden šicí stroj a babičky a maminky šily o stočest, tak se k tomu dalo dostat a něco málo se přiučit. Dnes je to složitější.

Proto otázka, co chcete šít, je na místě. Protože podle toho pak ideálně vybíráme i stroje. Šicích strojů je několik tipů. Podle toho, na co se specializují. Je to dost podobné, jako například stroje v zemědělství. Každý stroj dělá něco jiného. Jeden půdu kypří, druhý do ní seje, třetí sklízí. U strojů je to stejné. Jeden umí sešít látku, druhý ji umí sešít i začistit okraje a třetí umí látku třeba jen olemovat proužkem.

Některé stroje si umí poradit s látkou, která hodně pruží. Jiné stroje na to nejsou příliš vhodné. Pojďme se seznámit s jednotlivými možnostmi.



Nejlepší šicí stroj pro začátek?

A jaký šicí stroj tedy do začátku? Overlock nebo klasický šicí stroj s overlockovým stehem? Prakticky každý začátečník někdy četl o tom, že bude potřebovat Overlock. Ale důležité je říct, že Overlock je stroj specializovaný na jednu konkrétní operaci. Umí hezky sešít a obnitkovat okraj švu - například u triček. Ale například rukáv s ním už nezahnete ani neprošijete. Nepřišijete si cedulku. Nezkrátíte si sukni. Neprošijete průkrčník u trička. Na tohle potřebujete multifunkční šicí stroj a ten je první volbou s kterou byste se měli naučit šít.

Multifunkční šicí stroj je pro začátek nejlepší z těchto důvodů. Jako začátečník se potřebujete naučit základy ovládání stroje, navléknout si na stroj nitě, namotat si cívku, nasadit jehlu a pak s ním šít jednoduché projekty, kde si vyzkoušíte a zdokonalíte se v základních dovednostech.

Mezi ty patří: šít rovně, zatáčet - tedy šít mírně do obloukou, otáčet se v rozích a pak samosebou začínat a ukončovat šití. 

Důležité je naučit se používat různé typy stehů v různých situacích a zjistit, jak pracovat s látkami, pružností a švy celkově

K tomu potřebujete dobrý, spolehlivý šicí stroj ale nemusíte si prakticky nikdy připlácet za kvalitnější a prémiové funkce.

Kolik stojí dobrý šicí stroj?

Jak tedy vybrat dobrý, ale ne příliš drahý, multifunkční šicí stroj? Tohle je otázka rozpočtu, který máte. Dobrý stroj se dá sehnat na bazarech z druhé ruky za zlomek ceny. A nebo můžete koupit nový stroj, který bude pak pravděpodobně ještě 2 roky v záruce a pokud se vám s ním něco stane, můžete jej dát na reklamaci.

Stroje pro začátečníky se pohybují v cenové relaci mezi 2500 až 7000 Kč. Uprostřed tohoto rozmezí prakticky vždy trefíte dobrý kup.

Stroje od 7000 Kč jsou už o něco lepší a mají lepší výbavu, než ty základní.

Moje rada je, naučit se základy na levnějším stroji, vyšít se a za nějaký čas jej vyměnit za lepší stroj.

Mechanický nebo elektronický

Tak a jsme u konkrétních tipů šicích strojů a jejich parametrů. U multifunkčních šicích strojů prakticky vždy narazíte na dvě kategorie. Mechanické šicí stoje a elektronické šicí stroje. Co to ale znamená? Jaké jsou rozdíly pohledem lajka?

Mechanické šicí stroje:

U mechanických šicích strojů prakticky vždy najdete pedál, kterým se šicí stroj ovládá. Nějaké mechanické ovládání, otočná kolečka nebo hejblátka, díky kterým ovládáte například jakým stehem chcete šít, jakou šířkou a délkou stehu. Všechno se nastavuje mechanicky - od toho i název. Tyhle stoje jsou i levnější, dostupnější a jednodušeji se ovládají. Jsou ale také jednodušší a nemají tolik stehů, jako některé elektronické stehy. Jednoduše proto, že by se tolik voleb do mechanického ovládání nevešlo.

Zástupce těchto mechanických strojů je například oblíbený a dobře sloužící stroj Brother BN27, který strojí okolo 4499 Kč.

Elektronické šicí stroje:

Druhou kategorií jsou elektronické šicí stroje, které jak název napovídá jsou "chytřejší" a ovládají se povětšinou na displeji jako například pračka nebo myčka. Elektronické stroje se ne vždy ovládají pedálem, některé ho ani nemají a často prostě jen spustíte Program tlačítkem START. Další výhodou je, že se do nich vejde opravdu hooodně stehů, prakticky vždy umí i něco málo vyšívat (například písmena a číslice, které se hodí pokud chcete vyšívat na oblečení jména do školky atd).

Nevýhodou je jejich pořizovací cena. Jsou dražší. Zástupce této kategorie je třeba Brother Innov-is M380D, který stojí okolo 23 tisíc korun. 

Jaké parametry sledovat?

Jak se rozdělují domácí stroje už víme. Víme, že se dělí na multifukční stroje a specializované - jako třeba overlocky, coverlocky nebo vyšívací stroje. Víme, že jako začátečník potřebujete začít u multifunkčního šicího stroje. A taky jsme si ukázali, jak se šicí stroje dělí a co je na nich super. 

Teď se podíváme na parametry šicích strojů, které je dobré sledovat.

 Odolnost 

Šicí stroje, které jsou uvnitř kovové, více vydrží. To, jaké mají útroby prakticky nejlépe poznáte podle váhy. Kovové vnitřky jsou těžší. Plastové jsou lehčí.

Stroje, které mají více plastových součástek se rychleji unaví a vydrží méně. Nemluvíme tu ale o tom, že by se u běžného domácího šítí ty plastové stroje rozsypaly. Spíše budou po nějakém čase rachtat, otevírání a zavírání přihrádek půjde hůře, ovládání se vychodí atd...

 Volné rameno nebo rozšiření o pracovní plochu

Další super věc, kterou si rozhodně zamilujete, pokud budete například opravovat délku nohavice nebo rukávu. 

Volné rameno je vlastně odnímatelný kousek stroje, který vytvoří pod jehlami prostor pro natažení rukávu. A opakem tohoto volného ramena je možnost rozšířit si pracovní plochu o přídavný stolek. Pokud tohle model má a nebo umožní dokoupit, je to skvělé. Větší pracovní plocha se vždy hodí na větší kusy oblečení.

 Elastické stehy

Elastické stehy dnes už mají také úplně všechny i levné modely šicích strojů. Možná nemají takový výběr, ale prakticky je mají. Elastické stehy jsou vhodné pro elastické látky, jak název napovídá, ale ne vždy se s nimi šije dobře, rychle a jsou úplně tím, co potřebujete pro kvalitní šití úpletů a elastických látek obecně. Pro začátek jsou ale skvělé a naučíte se s nimi hodně o pružnosti látek

 Chapač

Co to je? Chapač je součást stroje ve které je schováno cívkové pouzdro a v něm cívka s nití.  A cívka je malá součástka na které je navinutá nit a díky které se nakonec steh prováže.

Máme dva druhy chapačů. Kyvný a rotační chapač. Zatímco kyvný bývá schovaný v boku stroje pod krytem, který nebývá průhledný, rotační chapač je přímo pod jehlou a stehovou deskou a vidíme do něj.

To má velkou výhodu. Vidíme, kolik nitě nám ještě na cívce zbývá, protože zásoba na cívce není neomezená. A může nám to pomoci předcházet problémům, kdy dojde spodní nit během šití.

Rotační chapač má také další výhodu. Umožňuje šít širším stehem, což je super při prošívání látky (vypadá to hezky) a nebo při šití kapes, knoflíkových direk, zipů tohle oceníte.

 Síla stroje a podávání

Multifunkční šicí stroje mají v místě kam vkládáme látku pod jehlu - říkáme tomu stehová deska, i zoubky, které se vysouvají ze stehové desky a pomáhají táhnout látku dál. 

Síla, s jakou dokáží táhnout látku dopředu, předurčují, jak dobře se nám budou šít těžké a tužší materiály jako je softshell (například na dětské bundy nebo kalhoty) nebo například džínovina, beránek a nebo hodně vrstev na sobě. Silný stroj je to, co chceme!

 Knoflíková dírka v jednom kroku

Další z parametrů, které je dobré u vašeho šampiona sledovat, je knoflíková dírka v jednom kroku.

Je super když ji stroj umí. Samozřejmě se budete umět popasovat i s tou čtyřkrokovou nebo manuální, ale určitě budete nadšeni z možnosti mít knoflíkovou dírku hotovou v jednom jediném automatickém kroku.

Stroj Brother BN27 tímto například disponuje a je s ním velmi jednoduché přišít knoflíček i udělat pěknou knoflíkovou dírku pro vaše projekty.

Jaký je můj osobní výběr mezi značkami?

Pojďte se podívat, jaký stroj doporučuji já. Mám praxi v šití více než pět let. Šiju střídavě na domácích šicích strojích a na průmyslových šicích strojích. Moje zkušenosti jsou tedy řekla bych průměrně dobré. Rozhodně nedisponuji znalostmi, které mají autorizovaní prodejci šicích strojů, proto doporučuji pro lepší infomace o jednotlivých modelech nebo značkách kontaktovat prodejce šicích strojů. Odkazy zde na moje oblíbené prodejce, kteří mají dobře zpracovanou prezentaci a nabízejí skvělé modely najdete zde:

www.rajsiti.cz 

www.sicistroje-shop.cz

Brother BN27

Šicí stroj Brother je dobrý šicí stroj s rotačním chapačem (cívku a spodní nit vidíme přímo pod stehovou deskou) a volným ramenem - krytka se dá lehce sundat. Navíc k němu lze přikoupit rozšíření v podobě stolku.

Stroj není z nejtěžších ale slouží dobře a konstrukčně je také v pořádku. Jeho chod je plynulý. Šije i silné materiály i když by mohl být o něco silnější. Pro začátek to ale postačí na několik let. 

Mrkněte na něj zde: www.rajsiti.cz 

Singer Confidence

Základnější elektronický stroj je o něco dražší než Brother, ale třídou odpovídá stroji pr začátečníky. Výhody jsou opět volné rameno, rotační chapač, má elastické stehy a regulaci délky stehu. Ve své třídě je to jeden z lepších Singerů. Jsou i levnější. Taktéž pro naučení dobré, ale osobně bych šla do tohoto.

Odkaz zde: www.rajsiti.cz

 Veritas Rubina

Tento stroj je opět v podobné cenové relaci jako předchozí dva. Vychází na 6800 Kč. Jeho přednosti jsou ale oproti předchozím modelům tyto. Jde o elektronický stroj. Má větší výběr stehů /100 stehů a podle výrobce extra vysoký zdvih patky. Což se velmi hodí.

Volné rameno a jednokroková knoflíková dírka, rotační chapač. Navíc jde o poměrně známou značku strojů. Pamatujete staré šlapací stroje ve stole? Taktéž to byly Veritasky. 

Odkaz na stroj zde: www.rajsiti.cz

Na co ještě myslet před koupí?

Na konec tohoto článku ještě zmíním souvislosti o kterých je dobré přemýšlet a které málokdy začátečníky v šití napadnou hned a napadnou vás až později, když už máte něco ušito.

Osobně se dívám na tyto ukazatele:

Náhradní díly - Stroj, který koupím, by měl mít lehce dohledatelné náhradní díly. Například dokoupitelné cívky (neměly by do něj sedět jen nějaké konkrétní ale ideálně standardní plastové cívky, které se dají koupit kdekoliv), jehly (opět by měl mít systém úchytu standardizovaný na plošku, abyste mohli kupovat jehly různé). Náhradní díly jako cívkové pouzdra, nějaké součásti vnitřností. Tohle by mělo být snadno dokoupitelné a nemělo by to stát majlant. Pro příklad uvedu jeden nepovedený kup. Koupila jsem před časem overlock Veronika. Byl za skvělou cenu 7000 Kč. Avšak nenapadlo mě pídit se po náhradních dílech. Stroje byly slevněné, protože výrobce s produkcí končil. A samozřejmě postupně vymizely i náhradní díly. Nože najednou stály 500 Kč kus.

Příslušenství - Stejně jako u náhradních dílů se dívám na rozšíření a možnosti, které mám. Ke stroji budete potřebovat časem i nějaké zajímavé patky. Například zipovou patku, knoflíkovou patku (tohle jsou náhradní díly, které vám umožní šít určitým způsobem, který bez nich nezvládnete) a další. Stolek, vodiče, rlzné lemovací patky nebo overlokové patky. Je tolik možností, které můžete vyzkoušet. Ale váš stroj musí mít buď výběr v ránci své značky nebo musí mít rychloupínací systém kompatibilní napříč typy strojů.

Jsou značky jako Brother, které mají velký výběr příslušenství a najdete je snadno.

Jmenuji se 

Helena Lachowiczová a jsem profesionální švadlena. Díky své praxi jsem se naučila kreslit střihy a nyní je nabízím i vám, domácím i profesionálním švadlenkám,

Na mém webu najdete střihy pro děti a online kurzy šití.


S pozdravem

Helena Lachowiczová

alias Šababi

www.sibabi.cz

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.