Jak ušít žebrovanou čepici Ribb - fotonávod  a videonávod - Šibabi.cz

Jak ušít žebrovanou čepici Ribb - fotonávod a videonávod

1 komentář

Jak ušít jednoduše čepici Ribb?

Návodů na čepice je na internetu hodně. Přesto tu pro vás mám fotonávod na ušití oblíbené čepice Ribb, kterou moji zákazníci za dob šití kousků, na prodej naprosto milovali. Čepici doporučuji všem dětem už od narození. Krásně sedí i čerstvě narozenému miminku, a také dospělákovi sedí moc dobře. Zároveň to není vůbec těžké ji ušít a zvládne to i začátečník levou zadní.

Pojďte se mrknout na fotonávod. Střih poté najdete v mém e-shopu odkaz vám přikládám.

Střih na žebrovanou čepici Ribb

Střih na žebrovanou čepici RiBB 
 pro dospělé 3 velikosti
Střih v PDF - 99 Kč

Střih na žebrovanou čepici Ribb 
dětská 5 velikostí 
Střih v PDF ZDARMA

Video krok za krokem najdeš zde v odkaze na mém kanále Youtube

Pokud se ti bude video líbit, nezapomeň kanál odebírat

Jaký materiál na šití čepice?

Nejlepší materiál na šití čepice Ribb, jak už název napovídá (Ribb - žebro) je žebrovaný úplet. To je pletenina, úplet, který má výraznou strukturu, jak vidíte na fotce, a je velice elastický. Což pro čepice potřebujeme. Čepka by měla být na hlavě dobře obtažená a to vám zajistí jen podíl elastanu v látce.

Kromě žebrovaných úpletů můžete použít také waflové úplety (opět je dobré, aby obsahovaly elastan) případně waflové úplety ze 100% bavlny, které jsou na trhu. Ty pruží do cca 25% a lze je také použít. Já osobně používala žebrované úplety Mind the Maker, které mají vyšší gramáž a jsou v GOTS kvalitě. Tyto najdete i zde - Siyusi.cz

Super budou pleteniny, svetroviny, můžete vyzkoušet i pružný fleec nebo pružné froté, pružný manžestr, ottoman.

Žebrované úplety koupíte zde. Mám je ozkoušené a jsou kvalitní. 

www.suchedupky.cz

www.vecicky.sk

www.latkykracikova.cz

www.jinelatky.cz

 

 

Na čem šít?

Čepici Ribb ušijete na klasickém multifunkčním stroji, který má elastické stehy, rovný steh nebo cik cak. Samozřejmě nadstavba je pak šít na overlocku. Co se ale týká šití samotného a kvality a pěkného zpracování, tak tahle čepice není příliš náročná a na klasickém stroji ji ušijete stejně pěkně, jako na overlocku. Švy totiž nebudou vidět a budou uvnitř schované. Na pohled nebude rozdíl a na pocit při nošení také ne.

U klasického stroje zvolte sešívání čepice rovným stehem s elastickou nití. Elastické nitě jsou zde nutností. Díky elasticitě budou pružit a nepopraskají. Na to pozor. Elastické materiály šijte jen s elastickou nití. Pokud nemáte elastickou nit, můžete použít třírovný steh, který se řadí mezi elastické stehy a tím sešívat. Nicméně bude to opravdu dlouhé šití. Třírovný steh není na takové šití dělaný. Je pomaloučký.

Kde koupit elastické nitě? Značka Mettler Seraflex polyesterové nitě - koupíte například jako výhodný pack na www.stoklasa.cz nebo na www.dumlatek.cz

Samotné začištění okrajů nebude třeba, jelikož celá čepice se otáčí na líc a rub není viditelný. U overlocku prostě sešíváte overlockem kolem dokola a nic neřešíte. Overlockový steh je na šití elastických materiálů dělaný, takže nemusíte řešit druh nití.

Jehly na žebrované materiály 

Na žebrovaných látkách a pleteninách je potřeba dát si bacha na jehly. Doporučuji jehly s kulatou špičkou tzv. Ball point. Tyto jehly materiálem procházejí skrz a neprosekávají dírky. Což klasické jehly Standard udělají. Následek proseknuté dírky do materiálu je pak utečené očko pletení a poškození výrobku ve švu.

Fajnšmekrům doporučuji tento můj starší článek.

Pro začátečníky v šití - Jehlu Ball point s kulatou špičkou. U výrobce jehel Schmetz je to do klasických strojů jehla s označním Stretch - SUK. Tyto jehly nejsou úplně to TOP co na takové materiály použít, ale jinou bohužel na trhu nenajdete. Pro průmyslové stroje je to jehla s označením SES.

1. Stříhání látky a polohování

Slepíte si a vytáhnete si velikost, kterou budete šít. Před samotným vytažením střihu doporučuji přeměřit hlavu co do obvodu se týká a vybrat potom na střihu vhodnou velikost. Obvod hlavy by měl být větší než čepice o cca 1 cm. Nezapomeňte, že střih je včetně přídavků na švy a už nic nepřidávejte. Jinak bude čepice obrovská.

Vystřihněte si dva stejné díly podle střihu po směru osnovy. Látka musí pružit do šířky. Ne do délky. NA to pozor při polohování. 

2. Střižení spojovacího proužku

Ustřihněte si kousek látky pro spojení obou konců čepice po otočení. Díky tomu se vám nebude potom čepice rozkládat při sundání nebo praní. Kousek látky bude o velikosti cca 2x4 cm. Je jedno jakým směrem jej střihnete.

3. Nastavení stroje na šití

Nyní zkontrolujte, že máte oba díly lícem k sobě  našpendlete si je. Oba díly na sebe budou sedět přesně.

Jedna z krátkých stran má nástřihy do tvaru V. Tyto nástřihy budou sedět taktéž na sebe.

Při šití na klasickém stroji začněte cca 1 cm odk okraje. Při šití na overlocku si nastavte šířku stehu na 0,7 (pokud to je možné - pokud ne, tak to nechte být). Na klasickém stroji zvolte rovný steh a elastickou nit nebo třírovný steh. Začněte šít uprostřed krátké strany tam, kde není výkroj a máte tam uprostřed připnutý kousek látky na spojení.

4. Sešití čepice kolem dokola

Nyní obšijte čepici kolem dokola. Jakmile narazíte na výkroj do V, ukončete šítí a na druhé straně opět začněte. Prostě ho ignorujte a šijte dál:-)

Jakmile došijete obě strany, až těsně zase k místu, kde jste začala šít, ukončete šití a nechte si v čepici otvor cca 4 cm široký.

Doporučuji nezakončovat šití na rovné straně ale na přechodu do oblouku. Tam látka dobře pruží a nestane se vám, že by byla díra při ohrnutí vidět.

Díru samozřejmě nenecháte v čepici. Tu zašijete, ale šití by bylo níže poznat.

5. Našpendlit otvor do V

V tomto kroku si k sobě přibližte oba sešité konce výkroje do V a zašpendlete. 

6. Sešití otvoru

Výkroj nyní sešijte z strany směrem na druhou. Oba konce si zakončete ať se neroztáhnout nebo nepovolí při nošení a praní.

7. Otočení čepice 

V tuto chvíli je potřeba podívat se na cca 7 minutu ve videu, jak protáhnout spojovací proužek a sešít obě části čepice k sobě. Jakmile budete mít hotovo, otočíte čepici do lícu. Tuhle operaci se mi nepovedlo nějak logicky dobře odfotit, proto ji přikládám ve formě videa.

Čepici nyní otočte malým otvorem, který jste si nachal/a v čepici do lícu. Otočte ji a jednu stranu zasuňte do té druhé jako rukáv. 

Vznikne vám dvojitá čepice která nemá uvniř viditelné švy.

8. Zašití otvoru skrytým stehem

Otvor, kterým jste otáčeli čepici, je nutné teď zašít. Použijte skrytý steh nebo zašijte tuhle malou část na rovném stehu. Pěkně si čepici srovnejte, cípky nastrkejte dovnitř a srovnejte je na sebe, pomožte si žehličkou. 

A pod rovným stehem projeďte těsně v okraji. Nezapomeňte zapošít vepředu i v zadu.

9. Otočte lem 

Posledním krokem je otočení lemu směrem nahoru a našití nějaké ozdobné etikety. 

 

Etiketa tomu dodá opravdu šmrnc a proto neváhejte najít i třeba větší našívací etiketu - Čepici sluší etikety ze Snap Papu, bavlněné etikety, nebo tkané. 

 

 

Inspirace na outfity

 

 

 

1 komentář

Dotaz
Dotaz

Dobrý den, děkuji za cenné rady. Prozradíte, prosím, odkud máte ty krásné čtverečky, štítky, které jsou na vašich čepicích? Děkuji

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.